Kis tudósok éjszakája volt az Egyesben

0
372

„Látni, amit mindenki lát és olyat gondolni, amit senki sem gondolt még.”

Szent-Györgyi Albert

Idén 5. alkalommal rendeztük meg a „Kis tudósok éjszakáját”, melyben kinyitottuk iskolánk kapuját a természettudomány iránt érdeklődők előtt.

Minden évben egy-egy mottóval foglaljuk össze az éves célkitűzésünket, mint pl. „diákdiverzitás”, avagy „fogas kérdések és természettudományos válaszok”… Idei mottónk „beérett a gyümölcs” címet kapta. Ennek oka, hogy a természettudományi képzésünk kerek 10 éve indult. Nem csak a kis tudósok éjszakáját, hanem látogatóink számát is megdupláztuk idén. 10 évvel ezelőtt fürkészkedéssel indult az első évfolyamunk (a tagozat rövidített neve is) fél osztállyal, ám mára a legnagyobb létszámmal rendelkező osztályokká nőtték ki magukat. Amíg alsó tagozaton a tapasztalásé a főszerep, addig a felsőben már tudományos magyarázatok kerülnek előtérbe. Ezek együtt hívták életre a Kutatók éjszakájának mintájára a „Kis tudósok éjszakáját”, melyben diákok tartanak kutatási és érdeklődési körüknek megfelelő előadásokat, kísérleteket, bemutatókat. Minden évben kutató diákok is kerülnek ki kezeink közül. Első sikeres diákunk Erdős Mátyás, aki 17 évesen az MTA ösztöndíjasa. Minden évben vannak új területeket kutató tehetséges diákjaink már alsó tagozaton is, Keller Ábel 3.o, akik nemcsak a tagozat életképességét, hanem változó világunk megismerésére való igényét, környezetünk változásainak megismerését, megértését hivatott közvetíteni.

Ezt az irányvonalat szeretnénk tovább folytatni és megmutatni színes világunk sokszínűségét tehetséges diákjaink segítségével.

Kovácsik Ildikó szervező