Kinek nem kell járulékot fizetnie a vírus miatt?

0
746

A tegnap bejelentett, a vállalkozások terheit csökkentő kormányrendelkezések a következők:

Jelen pillanatban elég szűk azoknak a szektoroknak a száma ahol nem kell fizetni járulékot: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások

Az Mt ( munka tv-e) új alkalmazása :

(2) Az Mt.-t a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
a) a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja,
b) a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti,
c) a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
(3) A (2) bekezdésben foglalt szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt alkalmazni nem lehet.
(4) A munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

 A kormányrendelet leglényegesebb elemei:

1. A magánszemélyek és vállalkozások (minden magánszemély és minden vállalkozás) mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik.

2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-áig meghosszabbítják.

3. A március19-től  felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

4. A gazdaság néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök – akikkel folyamatosan egyeztet a kormány, így az első javaslatok erre a szektorra vonatkozóan is megérkeztek. Az érintett szektorok a következők: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis taxisok munkája. Ezen szektort érintő mai döntések a következők:

♦ A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik.
♦ A munkavállalók járulékát június 30-áig jelentősen csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik. ( 7710 ft)
♦ A kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik.
♦ Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
♦ Június 30-áig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik, azt sem kell megfizetni.

5. Döntéseket hozott még a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Kormányrendelet

Írta: Jónás Károly

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here