Kezdetét vette a Szerelmi 7 próba

0
863

Nagy érték a budaörsi „okmány”

Nem kétséges, hogy a világ legértékesebb útleveléhez ma Budaörsön lehet hozzájutni. Ezt az útlevelet azok, kapják, akik részt vesznek a „Szerelmi 7 próba” programsorozaton február 10. és március 7. között. Miért mondhatjuk joggal, hogy ez a legértékesebb „okmány”? Mert tulajdonosait – leginkább házaspárokat – nagyszerű élményekkel gazdagítja. Ugyanis olyan programok részvételére jogosít, ahol: 1. figyelnek egymásra, 2. együtt sportolnak, 3. közösen alkotnak valamit, 4. törődnek egymás lelkével, 5. tartalmas kikapcsolódásban vesznek részt, 6. játszanak, 7. megküzdenek a kihívásokkal. Mindezt a Budaörsi Párkapocs Egyesület szervezi, és az apropó a Valentin nap.

A Budaörsi Napló kérdésére Bajor Bea, az egyesület elnökségi tagja elmondta, elkötelezettek a házasság és család iránt. „Ezért szívügyünknek tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet a házasság és a család értékeire, ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk, hogy a jó kapcsolatért tennünk kell. A játékos verseny, a páros próbatételek legfőbb célja, hogy a résztvevő párok elmélyítsék kapcsolatukat a közös programokon. Eddig 58 pár jelezte részvételét, de sok további jelentkezőt várunk, hiszen még jó néhány nap van Valentin napig. Nagyon népszerű a városi uszoda wellness programja, szívesen jönnek az előadásokra, és már minden hely elkelt a kerámia családfakészítésre. Reméljük, hogy sokan eljönnek a Crocinole játékestre is. Kíváncsian várjuk, hogy falmászásra hányan vállalkoznak.”

Bajor Bea: „Szívügyünknek tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet a házasság és a család értékeire”

Persze ne gondolja senki, hogy jó programok révén csupán felhőtlen jókedvre „jogosít” az útlevél, hiszen például a programsorozat nyitóelőadása komoly problémákat feszegetve késztette gondolkodásra a résztvevőket. Az érdekfeszítően izgalmas előadás február 13-án hangzott el: Tapolyai Emőke pszichológus, pár- és szexuálterapeuta szólt a szürke vagy tarka, avagy a nem mindennapi házasság titkairól. A mintegy százötven fős, jobbára középkorú hallgatóság megfeszített figyelemmel követte a szakembert a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola előadójában. Elhangzott, mit kell tenniük a házastársaknak, pároknak ahhoz, hogy jó úton járjanak. Ellenpárokban kifejezve: „irreális fantázia helyett valóság; túlzott elvárások helyett áldozat, vagyis versengés abban, hogy a társunk kedvében járjunk; neheztelés helyett megbocsájtás; túlélés helyett élet, ahol nem baj, ha nem mindig békegalambok, hanem néha tányérok röpködnek, de újra tudják kezdeni a szeretetet”. Beszélt önmagunk és párunk elfogadásának fontosságáról, ami nagy változást tud hozni életünkben. Annak a tévhitnek elengedéséről, hogy a világon mindenki boldog, csak a mi kapcsolatunk nem az, és hogy a jó kapcsolat fontosabb, mint az, hogy éppen kinek van igaza. Szólt arról, hogy a harag önmagában nem bűn, jogos és az önvédelem része lehet, viszont olyanná válhat, mintha én innám a méregpoharat, és várnám, hogy a másik haljon meg. Ismertette a megbocsátás lépcsőfokait, hangsúlyozva, hogy ez nem érzelem, nem felejtés, nem megértés, és súlyos esetekben nem kibékülés, hanem döntés, hogy elengedem a „tartozást” – nagy lelkierő kell hozzá. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hála megélése során endorfin termelődik a szervezetben, amely csillapítja mind a fizikai, mind a lelki fájdalmat.

A párkapcsolat hétköznapjainak inkább fájdalmas jelenségeinek bemutatása, mintsem a vonzó kidomborítása sugárzott az előadásból. Mindezt az isteni útmutatással és egyéb bölcsességekkel világította meg Tapolyai Emőke. Szóvá is tette hiányérzetét a közönség soraiból felszólaló Varga János atya, katolikus plébános, aki bár szintén látja a zsákutcákat, de szerinte a családi élet örömeinek is helye lett volna a felsorolásban. Erre Tapolyai Emőke úgy reagált: igaz és jogos ez az igény, csakhogy elsősorban krízisben lévő párokkal találkozik, több, mint 25 ezer órát beszélgetett emberekkel, és azért tette a lehetséges csapdák bemutatására a hangsúlyt, hogy azokat felismerve elkerülhessük őket.

 

Tapolyai Emőke család- és párterapeuta: „A tarka házasság ott kezdődik, amikor készek vagyunk elvárások helyett áldozatot hozni”

A nyitóelőadás levezetésében közreműködő Kállai-Bálint Szabolcs a Budaörsi Naplónak elmondta, feleségével idén negyedik alkalommal csatlakozott a hétpróbázókhoz, noha otthonról nem könnyű elmennie a feleségével, mivel hat kisgyermekük van. „Eddig minden évben szuper volt ez a néhány hét. Sokat jelent házaspárként az együtt töltött minőségi idő. A programok mellett, és most már mondhatjuk, hogy közösségként is sokat ad ez a néhány nap, hiszen vannak »notórius« hétpróbázók, így alig várjuk, hogy találkozzunk velük.”

Annak firtatására, hogy mi motiválja a részvételre, Kállai-Bálint Szabolcs úgy fogalmazott, „ha karnyújtásnyira van a sok nagyszerű lehetőség, akkor könnyebben ráveszem magam, hogy elgördítsem az akadályokat. A különféle próbákból minden pár maga választja ki a habitusának megfelelőket. Kifejezetten készülni nem igazán kell, de mi például szívesen találunk ki és valósítunk meg kreatív farsangi jelmezeket, de ez sem kötelező. Jó és fontos, hogy a programokon figyelünk egymásra, törekszünk arra, hogy otthon hagyjuk a problémákat, megteremtsük az egymásra hangolódás atmoszféráját. Ritka kincs az ilyen kezdeményezés, és nem lehetünk elégé hálásak a szervezőknek, a Párkapocs Egyesület tagjainak, akik energiát és fáradtságot nem kímélve évről évre megszervezik a Szerelmi 7 próbát.”

Kállai-Bálint Szabolcs és felesége, Ágnes úgy gondolják, sokat jelent a házaspároknak az együtt töltött minőségi idő

Miért került a programok közé a rajz- és fotópályázat? – kérdeztük Bajor Beát.

Szeretnénk a gyerekeket, fiatalokat elgondolkodtatni a holtig tartó szeretetről, szerelemről. Kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak, létezik-e ilyen. A rajzoló gyerekek, akik talán jövőre már szintén 7 próbázók lesznek, esetleg beszélgetnek erről szüleikkel, nagyszülőikkel is. A díjnyertes képekből kiállítás nyílik a Városi Könyvtárban március 6-án, így sokaknak örömteli és elgondolkodtató perceket szerezhetnek a gyerekek művei.”

Mint megtudtuk, a program záróeseményén, március 7-én Krúdy Zsófi és Tamás tartanak előadást, és mesélnek saját házasságuk próbatételeiről. Krúdy Tamás a Nők Lapja főszerkesztője, aki elkötelezett hatgyermekes családapa. A záró est folyamán a 7 próbázók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A fődíj egy páros hétvége. „További nyeremények: családi fotózás, páros vacsora, wellness bérlet és sok díj, amit a vállalkozók ajánlottak fel, de a legfőbb ajándék mindenkinek a saját párja” – mondta el lapunknak Bajor Bea.

Írta és a fotókat készítette: Moldoványi Tibor