Karácsonyi tippek – Ne tárgyakat, magadat add!

0
780

Advent legyen újra a lassítás, ráérős pepecselés, beszélgetés, dalolás ünnepe – ahogy annak idején eleink is tették. Az ünnep után többnyire gyorsan feledésbe merülő tárgyak utáni időrabló rohangálás, csomagolás helyett szánjunk több időt egymásra, a közös készülődésre, sütésre-főzésre, ünnepeink zöldítésére. Szerzőnk a Föld Napja Alapítvány elnöke.

 

Az adventi ünnepvárás az eljövetel, a kisböjt ideje, nem a fogyasztás ünnepe. Ne tárgyakat, magadat add. Ajándékozd azt, amihez értesz. Például fess át névre szólóan egy régi ládikát, süssél-főzzél ajándékba, készíts szaloncukrot, mézeskalács figurákat, pikáns narancs- és hagymalekvárt, vagy ha jól tudsz barkácsolni, készíts egyedi polcot, madáretetőt, komposztládát, vagy varrj régi farmerből táskát.

Adhatsz ajándékozás alóli felmentést is, vagy együtt töltött értékes időre, például közös vacsorára, társasjátékozásra, egész napos kirándulásra szóló ajándékutalványt, belépőjegyet, bérletet múzeumba, színházba, koncertre, könyvtárba, állatkertbe, uszodába. Kisgyerekeseknek pedig fél-egy napra vagy egy hétvégére érvényes gyerekvigyázó kártyát.

Gyerekeknek játékot műanyag helyett csak természetes anyagból válassz, díszeket készíts házilag, fenyőfából inkább élőt válassz…

Figyelj a csomagolásra is – ajándékozd meg a természetet is azzal, hogy nem használsz csomagolópapírt, ami néhány percnyi gyönyörködtetés után óhatatlanul a szemetesbe kerül. Létezik olyan megoldás, amiért nem kell fák ezreit kivágni, rengeteg vizet, energiát elhasználni. Csomagolj kreatívan – asztalkendőbe, színes sálba, régi újságba, üvegbe, cipősdobozba, régi kézibőröndbe… hogy az idei ünnep idején már ne kerüljön 15%-kal több szemét – döntően csomagolási hulladék – a kukákba.

 • Hajtogathatunk textilekből csomagolást az origamihoz hasonlóan. Ha szétbontjuk, ugyanabból az alapanyagból bármikor újat és más formájút készíthetünk.
 • Tegyük a család minden ajándékát egy nagy papírzacskóba. A zsákba macskából egyesével húzzuk elő a saját készítésű, névre szóló kártyával jelölt tárgyakat.
 • Használható vagy kinőtt, sérült ruhadarabokba is csomagolhatunk – sálba, sapkába, zokniba, a szakadt farmerről levágott zsebbe vagy régi csipkébe, tüllbe.
 • Stílusosan bugyolálhatjuk újságokba meglepetéseinket. Ha régi újságok ünnepi számaiból hajtogatunk formás csomagolást, értékes és érdekes kordokumentumokkal is meglephetjük szeretteinket.
 • Régi, már nem használt kofferbe, kisebb táskába is elrejthetjük az ajándékot, például egy hétvégi kirándulás szállásfoglalását.
 • Ehető, sk. főzőtt ajándékot szép formájú üvegbe töltve elég egy textilszalaggal vagy fűszerrel díszítve a fa alá tenni.
 • Ha díszes papírba csomagolt ajándékot kapunk, azt mindig úgy bontsuk ki, hogy papírja többször felhasználható legyen és így tovább… Csak kreatívan.

Végül a kisböjtről. Remek adventi böjti étel a dió, mogyoró, mák, meg a csicseri, borsó, bab, lencse, mivel mindegyikük gazdag fehérjében, és nem csak sütemények, vagy leves, főzelék, hanem ízletes szendvicskrémek, mártogatós, saláta, ropogós fasírt készülhet belőlük. (Receptek a husmenteshetfo.hu oldalon.)

A karácsonyi asztalról sem hiányozhat a dió, az alma és a mák. A dió ősi Krisztus-jelkép: amint a dióbél a héjában, úgy rejtőzködött a Kisded anyja méhében, majd sziklasírjában, hogy végül az emberek karácsonyi üdvössége és öröme lehessen.

Az alma az élet, a szerelem, a tudás fájának gyümölcse, amelyhez szintén számos szokás és hiedelem fűződik. Karácsony estéjén a gazda egy szép piros almát annyi részre szel, hogy minden családtagnak jusson belőle: így a család az alma erejével együtt marad.

A mák (apró szemeivel) a gazdagság, bőség, végtelenség, ajándékozás jelképe, ezért édesíti évről évre a karácsonyt mákos guba, mákos bejgli vagy kalács.

Békés, boldog ünnepeket!

Írta: Varga Éva

 Kvíz!

Mennyivel nő ünnepekkor a szemét, döntően a csomagolási hulladék mennyisége országszerte?

 1. a) nem számottevően.
 2. b) 15%-kal minden évben.
 3. c) 8%-kal minden évben.
 4. d) 10%-kal minden évben.

Hány részre szelik a karácsonyi asztalnál az almát?

 1. a) négyfelé, égtájak szerint.
 2. b) ketté, a szülők jelképeként.
 3. c) egyben hagyják az ünnep végéig.
 4. d) ahányan az asztal körül ülnek.

 A helyes válaszokat beküldők között december 20-án a Föld Napja Alapítvány 7köznapi kalauz című kiadványát sorsoljuk ki! A megfejtéseket ide várjuk: bnaplo@t-online.hu