Karácsonyi önkormányzati támogatás: december elején viszi a postás

0
536

A járványhelyzet miatt az idén nem lesz sem időseknek, sem gyermekeknek önkormányzati karácsonyi rendezvény, illetve Mikulás ünnepség. De a 70 éven felüli, 135 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező budaörsiek megkapják a 10 ezer forint egyszeri támogatást, ami évente mintegy ezer embert érint. És a rászoruló kisgyermekek után is az 5000 forintot – Kövesdi Gabriella a városháza szociális ügyekért is felelős irodájának a vezetője videó interjút adott a 2040 TV-nek a napokban.

„Soha nagyobb szükség nincs erre a támogatásra, mint most” – fogalmazott az irodavezető Kállai Lajos kérdéseire válaszolva, így az időseknek és a gyerekes családoknak is várhatóan december legelején folyósítják. Hogy kiknek? Az interjúból kiderül, hogy ez az első év, amikor a nyugdíjfolyósító intézet nem adta meg a listát adatvédelemre hivatkozva az önkormányzatnak, hogy kinek a nyugdíja van 135 ezer forint alatt. (2019-ben emelte meg a képviselő-testület a jogosultsági határt 110 000 forintról 130 ezerre és az idén 135 ezerre. Tavaly 1300 fő, előtte 900 fő kapott karácsonyi pénzt. ) Az elmúlt mintegy tíz évben minden alkalommal a szerint fizettek. Ezért idén a polgármester úgy döntött, hogy aki 2019-ben megkapta, annak idén is fizessék ki, illetve aki ebben az évben tölti be a 70. évét, annak kérnie kell. Az érintettek kapnak erről egy levelet és egy egyszerű kérelemnyomtatványt, amit majd vissza kell küldeniük. A pénzt postán küldik el, nem számlára utalják, és az idén a jövedelemhatár tehát 135 ezer forint lett. Minden 70 éves illetve a feletti nyugdíjas saját jogán kapja, nem a család vagy a házastársak összes jövedelme alapján.

Bevásárlás, idősek segítése, gyógyszerkiváltás? Lehet-e erre most is számítani, hiszen tavasszal, kisebb járvány mellett volt? – tudakolta a riporter. „Akkor kormányzati előírás volt, hogy a 70 felettieknek ebben segítsünk, meg is tettük, saját forrásból is. Jelenleg nincs központi rendelkezés, de akinek nincs családja, egyedül él, azoknak segítünk, a gondozó szolgálattal és a családsegítő szolgálattal, de nem olyan széles körben, mint tavasszal, hanem csak azoknak tudunk, akik ténylegesen egyedül vannak” – válaszolta Kövesdi Gabriella. Hangsúlyozva, hogy a családok felelőssége most még nagyobb, mint bármikor.

A gyerekek? Ők is megkapják az egyszeri, karácsonyi 5000 forintot, azok, akik rendszeres gyerekvédelmi támogatásban részesülnek. Sajnos azonban a központi rendelet szerint az előírt jövedelemhatár olyan alacsony, hogy például ha nettó 100 ezer forint és a családi pótlék jut egy gyerekre a családban, akkor ő már nem kaphat rendszeres támogatást – tudtuk meg. Viszont aki igen, annak Budaörsön a pénz mellett egy ingyenes fenyőfát is adnak.

Tűzifa támogatás is lesz? – firtatta tovább Kállai Lajos. Igen, még szeptemberben döntött a képviselő-testület és akik már szerepelnek a helyi szociális ellátórendszerben – 60 ilyen család volt – azoknak külön kérés nélkül már  házhoz szállították az 1 köbméter, mintegy 8 mázsa konyhakész fát. Főleg idősebbekről van szó. Aki kimaradt, de úgy gondolja, hogy jogosult lenne rá, még kérheti, és pénzben utólag is megkaphatja.

Munkanélküli ellátás? A járványügyi szigorítások miatt egyre többen veszítik el a munkájukat. Budaörsön nincs olyan szabály, hogy csak akkor fordulhat valaki támogatásért az önkormányzathoz, ha már kimerítette a három hónapos regisztrált munkanélkülieknek járó álláskeresési járadékot, amit a kormányhivatal folyósít – hangzott el az interjúban. Arra az átmeneti időre is kaphat valaki helyi krízistámogatást, amíg az állami támogatás adminisztrációs folyamata tart. De a krízistámogatás csak egyszeri önkormányzati segítség, az adott élethelyzetre, az összege pedig 10-50 ezer forintig terjed és sok mindentől függ, például, hogy egyedül él-e valaki vagy családban. Ezen kívül Budaörsön van még méltányossági támogatás, amit a szociális bizottság állapíthat meg valakinek. Tehát az aktív korúak, akik elveszítik a munkájukat, egyszeri önkormányzati támogatást kaphatnak, amit azonban akár minden hónapban újra lehet kérni, akár e-mailben vagy ügyfélkapun.

Visszatérve az idősekre: „március óta mi hivatalból is megállapítjuk azoknak a havi átlagosan 10 ezer forintos rendszeres támogatást, akiről tudjuk, hogy rászoruló idős, beteg, azaz mintegy 120-150 főnek” – tette még hozzá az irodavezető.

Létezik-e még önkormányzati kamatmentes kölcsön? –kérdezte végül Kállai Lajos. Ezt a lehetőséget az állam 2010-ben ugyan központilag megszüntette, de Budaörsön benne hagyták a helyi rendeletben, bár kevesen élnek vele. Ugyanis pár százezer forintról van szó, és azért kérik ritkán, mert a kölcsön összege jelzálogként bejegyzésre kerül az ingatlanra.

Budaörsön összesen 22-féle szociális támogatás van rögzítve helyi rendeletben – hangsúlyozta végül Kövesdi Gabriella –, hogy a legtöbb nehéz élethelyzetben legyen megoldás. A támogatások biztosítása azonban egyre nehezebb, egyrészt mert szűkülnek az önkormányzat anyagi lehetőségei, hiszen csak saját forrásból nyújtja a támogatásokat (is), másrészt mert a járvány okozta válság miatt egyre több a rászoruló.

A tévéműsor ITT tekinthető meg.

Tavalyi cikkünk az idősek karácsonyáról ITT olvasható.