Kamaraerdőre is kiterjesztették a parkolási rendeletet

0
1200

A parkolási helyi rendeletünket 2014 decemberében fogadta el a képviselő-testület és 2015. május 1-től lépett életbe. A lényege, hogy a város legforgalmasabb pontjain korlátozott ideig lehet csak megállni. Első lépésben a Budapesti út – Clementis László utca körforgalmú csomóponttól a Szabadság út – Petőfi Sándor utca csomópontig jelöltek ki ilyen övezet. Az időbeli korlátozás munkanapokon 8 és 12 óra között van érvényben és a várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni. (Ha éppen nincs ilyen az is megteszi, ha egy papírlapra berajzoljuk egy órára a parkolás kezdetének az időpontját és ezt tesszük ki a szélvédőre.) Azóta több lépésben újabb területeket vontak be a rendelet hatálya, hiszen a városvezetés a parkolási szokások várható megváltozását szem előtt tartva eleve a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte ki céljául.

A korlátozott idejű várakozási övezet kijelölésének következményeként, a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai, és a lakossági visszajelzések alátámasztották a korábbi feltételezést, az érintett belvárosi parkolóhelyeket a P+R-ként használók a közeli utcák korlátozás nélküli várakozóhelyeit kezdték el hasonló, akár egész napos parkolási céllal igénybe venni.

A mai – 2018. december 12-én – határozat értelmében kell hamarosan a Kismartoni utcában a parkolótáblákat figyelni. (Fizetni tehát nem kell, parkolási díj nincs, de azt jelezni kell, hogy mennyi ideig állunk ott, és ez a két, illetve van ahol a három órát nem lépheti túl. A részletek kihelyezett táblákon!)

A Kismartoni utcában, a Kamaraerdei Közösségi Ház környezetében lévő közforgalmú parkolókban tartós, akár több napon át tartó gépjármű tárolás tapasztalható. Ez elsősorban a Közösségi Házban található funkciók gépjárműforgalmának várakozóhely igényét korlátozza. A parkolási probléma rendezése céljából a Kamaraerdei Részönkormányzat kezdeményezésére szakmailag javasoljuk a korlátozott idejű várakozási övezet területi hatálya alá vonni a Kamaraerdei Közösségi Ház környezetében lévő közforgalmú parkolókat.

Várható forgalmi hatás: a várakozási övezet kiterjesztésével a tapasztalt parkolási problémák várhatóan megszűnnek.

A rendeletmódosítás hatálybalépési ideje: 2019. január 31.

Az eddig bevont területek:

1. Településközpont (történelmi városrész), Budapesti út

2. Patkó utcai közforgalmú parkoló

3. Városháza keleti és északi oldalán lévő felszíni parkoló

4. Kamaraerdei Közösségi Ház környezetében lévő közforgalmú parkolók