Jogszabályváltozás! Független energetikai szakreferenst kell alkalmazni

0
462

Energetikai szakreferenst kell igénybe venniük az idén januártól az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása alapján. De mi a feladata és kinek is kötelező őket alkalmazni? Erről kérdeztük Fülöp Antalt, az energiadiszkont.hu portál üzemeltetőjét. 

„A nagy- és közepes energiafogyasztók számára független külsős energetikai szakreferenst kötelező alkalmazni egy most hatályba lépett, de már 2016. december 21-ei jogszabály szerint. A szakreferens nevét az érintett gazdálkodó szervezeteknek 2017. január 1-ig kellett volna lejelenteniük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál.  A mulasztási bírság mértéke akár milliós tétel is lehet, ám 2017. június 30-ig a bejelentés elmulasztása még nem jár bírság kiszabásával” – hívta fel a figyelmet Fülöp Antal, az energiadiszkont.hu portál üzemeltetője.

Energetikai szakreferens igénybevételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladta a 400 000 kWh villamos energiát vagy 100 000 m3 földgázt vagy 3400 GJ hőmennyiséget. „Az új előírások a gyakorlatban minden olyan gazdálkodó szervezetrevonatkoznak, ahol a havi átlagos áram-, gáz- vagy hőfogyasztás számlája meghaladja az egymillió forintot. Jellemzően bevásárlóközpontok, gyártó üzemek, logisztikai egységek, nagyobb hotelek, irodaházak számára vált tehát idéntől kötelezővé az energetikai szakreferens igénybevétele. Nemcsak a magán-, hanem az állami tulajdonú vállalkozásoknál, szervezeteknél illetve a közintézményeknél is szükséges energetikai szakreferens, amennyiben az energiafogyasztás meghaladja a jogszabályban meghatározott előbb említett mértéket” – mondta az energiadiszkont.hu portál üzemeltetője.

Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, továbbá javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

Az energetikai szakreferensek feladata többek között a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energia-beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása. Az energetikai szakreferensek éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyet minden év május 31-ig a cégek honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. Természetes személy esetén kitétel, hogy rendelkezzen a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet részéről olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek. Belsős munkatárs, vagy alkalmazott nem lehet energetikai szakreferens. Az új szabályozás szerint, az adott gazdálkodó szervezettől munkajogilag, társasági jogilag függetlennek kell lennie annak, aki ezt a tevékenységet végzi. Jellemzően olyan független külső szakértőt, – vagy az(oka)t alkalmazó irodát – érdemes megbízni erre a tevékenységre, aki megfelel a jogszabályi követelményeknek, azaz aki rendelkezik a jogszabályban meghatározott szakirányú (jellemzően mérnöki) végzettséggel, rendelkezik legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal, továbbá teljesíti a jogszabály által előírt szakmai vizsgákat. Az energetikai szakreferensnek éves továbbképzésen kell részt vennie és ötévente szakmai megújító vizsgát kell tennie.

Az érintett vállalatoknak, cégeknek, közintézményeknek első lépésben választaniuk kell egy független energetikai szakreferenst. Második lépésben ennek megtörténtét kötelezően be kell jelentsék a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál a megfelelő elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

„A szakreferensek igénybevételét a jogszabály előírása alapján tehát az igénybevételt követő 30 napon belül szükséges bejelenteni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. Ugyanakkor 2017. június 30-ig a bejelentés elmulasztása még nem jár bírság kiszabásával”– összegezte Fülöp Antal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here