Közlekedjünk körültekintőek a tavaszi szeszélyes időjárásban is!

0
285

közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Tavasszal, a jobb idő beköszöntével feledésbe merülnek a télen berögződött, óvatos mozdulatok, és a járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekednek az utakon. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság azonban ilyenkor sokszor háttérbe kerül.

A tavaszi időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és gyakran szeszélyessé válik az időjárás. A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek stabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják. Ebben az időszakban közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, és tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő.

A tavasz kezdetén egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok. Néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, ráadásul tompulhatnak a reflexek.

A gyalogosok és a kerékpárosok is – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, továbbá fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.