Bemutatkoztak a német nemzetiségi képviselőjelöltek

0
124

Május 10-én pénteken a Heimatmuseum kertjében a szaletli alatt rendezte meg a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat (BNNÖ) a jó hangulatú majálisát, amely keretében bemutatkoztak a nemzetiségi képviselő-jelöltek is.

A gyönyörű májusi napsütésben sokan jöttek el a múzeum kertbe. Boros György BNNÖ elnök és Michelberger Katalin BNNÖ elnökhelyettes köszöntötték a vendégeket, köztük Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselőt, a BNNÖ korábbi elnökét és budaörsi szépkorú születésnaposokat. A majálison disznótorossal, süteményekkel, helyi borászok boraival kínáltak mindenkit és a falatozás és a kötetlen beszélgetés után bemutatkoztak a jelöltek.

Dr. Gajdos-Frank Katalin három pontban fogalmazta meg, miért szereti a munkáját és miért szeretné ezt folytatni:  elsőként budaörsi sváb gyökereit említette, majd  14 éve tartó munkáját a BNNÖ fenntartása alá tartozó Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatójaként. Az elért sikerek között említette meg, hogy a múzeum épülete rendbe lett hozva, illetve 2018-ban az Év tájháza, 2020-ban pedig az Év Múzeuma díjakat is elnyerte. Katalin  szeretné, ha „hídépítő” munkáján keresztül tovább erősödne Budaörs és Bretzfeld között is a testvérvárosi kapcsolat, baráti és intézményi (például iskolák) szinteken is. „Szeretem, amit csinálok és köszönöm a támogatást, bizalmat a jövőben is„-  zárta beszédét.

Michelberger Mátyás szintén jelenleg is BNNÖ képviselő. Ő az elmúlt 5 évben végzett feladatai közül  közvetítő szerepét emelte ki a római katolikus egyház és és a BNNÖ között, valamint a katolikus egyházzal közös eredményekről beszélt, továbbá az irodaépületek tetőfelújításáról, a tájház épület injektálásáról, a kőhegyi kápolna helyreállításáról, melyekben komoly szerepet vállalt. Kiemelte, hogy az egyház mindig jelen van a német nemzetiségi megemlékezéseken. „Szeretném, ha őseink büszkék lennének ránk” – zárta bemutatkozását.

Michelberger Katalin jelenleg a BNNÖ elnökhelyettese. Megköszönte az elmúlt 5 évet és mesélt budaörsi gyökereiről, továbbá az ő segítségével évek óta sikeres Tavaszi Ifjúsági Német Nemzetiségi Napokról (TINN), melyen több mint ezer budaörsi fiatal és iskolás vesz részt. Továbbá a Frauenkreis programjairól, a mindig értékes tánctáborokról, illetve a kedvelt gyerektáborokról. Zárásként arról biztosított mindenkit, hogy „amíg erőm bírja, csinálom”.

Ezt követően Ritter Imre virággal köszöntötte Németh Magdolna korábbi BNNÖ képviselőt, aki a 2025. évi Budaörsi Passióval foglalkozik a jövőben.

Rácz Veronika volt a következő bemutatkozó. 57 éves közgazdász, 2005 és 2010 között ő volt a Heimatmuseum vezetője. Tervezi, hogy visszajön Budaörsre – mondta -, és jelentős feladatokat vállal a 2025-ben megrendezésre kerülő Budaörsi Passiónál, hiszen „szíve-lelke a Budaörsi Passió”.

Boróczki-Pittler Máriát és Gallai Gergelyt távollétükben mutatta be Boros György, hangsúlyozva, hogy mindketten budaörsi származásúak.

Végül Boros György megköszönve az elmúlt 5 évet jelezte, hogy ő is újra indul, mint BNNÖ képviselőjelölt. ” Többet elérhettünk volna” – jegyezte meg. Hozzátéve, hogy nagyon fontos az ifjúság bevonása a nemzetiségi önkormányzati munkába, és ahogyan zárásként fogalmazott: „minden egy közösség alkotó erején múlik.” Büszkék lehetünk a budaörsi értékekre,  az Úrnapjára, a Passióra – tette még hozzá, majd átadta a szót Ritter Imrének. Ő először a parlamenti munkájáról, majd az önkormányzati választások számadatairól beszélt. Ezután kitért a 2025-ben megrendezésre kerülő Budaörsi Passió részleteire illetve jövőbeli terveire. (Erről hamarosan külön cikkben számolunk be – a szerk.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here