Ilyen volt a 17. budaörsi Empátia nap

0
1319

A 17. budaörsi Empátia nap fő üzenetét alighanem a Roll Dance egyik kerekesszékes táncosa fogalmazta meg: „Szeressük egymást, magunkat, hiszen mindenki úgy tökéletes, ahogy van, a hibáival és az erényeivel – mondta egyebek között.

A 17. Empátia napot tartotta a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete, amit szombat délelőtt 10 órakor a művelődési házban az önkormányzat részéről Bíró Gyula alpolgármester nyitott meg. Kiemelte, hogy ez a rendezvény most elsősorban a szórakozásról és a vidámságról szól, és hogy függetlenül a testi adottságainktól vagy valamilyen képesség hiányától, lehet teljes életet élni. A programot pedig a műfaji sokszínűség jellemzi a tánctól a népdalokon át a versekig – tette hozzá.

A nap fő üzenetét azonban egy kicsit később a Roll Dance egyik kerekesszékes táncosa fogalmazta meg: „Szeressük egymást, magunkat, hiszen mindenki úgy tökéletes, ahogy van, a hibáival és az erényeivel – mondta egyebek között.

Fodorné Judit az egyesület elnöke lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy idén, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, valóban nem az ismeretterjesztés a fő cél, hanem „csak” a vidám, közös együttlét a különböző helyekről érkező társegyesületek tagjaival.

A művelődési ház nagyterme meg is telt a meghívottakkal, a szervező egyesület tagjain kívül eljöttek a budaörsi társegyesületektől, mint a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete, a Budaörsi Nyugdíjas Klub, a Bobák Bálint Egyesület; továbbá a mozgáskorlátozott klubok tagjai más településekről, mint Taksony, Százhalombatta, Biatorbágy, Törökbálint, Diósd, Dunaharaszti.

A program háziasszonya idén is Berente Imréné Erzsike volt, szorgalmas segítője pedig a fellépőknek az ajándékok átadásánál Ecseri Imréné Böbe.

A műsor a Vivace fiatal táncosaival kezdődött, majd két verset is hallhattunk, előbb az egyesület egyik legfiatalabb tagja, a Down szindrómás Fodor Nikolett, majd az idei budaörsi ki-mit-tud egyik díjazottja, Godard Caroline szavalt.  S bár az eredetileg meghirdetett programhoz képest volt némi sorrendi változás, illetve egy fiatal táncospár betegség miatt mondta le a fellépést, itt volt Hajdú Balázs, a Dumaszínház tagja, aki – ahogy Fodor Judit korábban fogalmazott – „nagyon szeretetre méltó szentesi fiatalember. Közgazdász végzettségű és ingyen, önzetlenségből jön el hozzánk. Budaörsön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában is önkénteskedik, az ott lévő fiatalok és persze az ott dolgozók és szülők nagy örömére.

És Harza Márk, aki 15 éves, kerekesszékes, és néhány éve apró gyerekként a TV2 Kismenők című műsorában tűnt fel.

Természetesen a Piros rózsa dalkör is énekelt, már az új vezetővel, Bányai Mártonnal, de előtte a dalkör korábbi tagjait a Tulipán kvartettben hallhattuk.

A rendezvényen elhangzottakat Bakó Lujza jeltolmács fordította a hallássérült vendégek számára, akinek az egy-két éves tündéri kislánya a színpad előtt szaladgálva mindenképpen színesítette az első asztaloknál ülők számára a műsort.

Az egyesület életéről Fodorné Judit korábban kérdéseinkre válaszolva azt emelte ki, hogy a Farkasréti úti napközi otthonból szinte az összes fiatal tag lett mára, itt is voltak az Empátia napon.

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének tagjai számára a következő program, hogy októberben együtt ellátogatnak Agárdra a gyógyfürdőbe, illetve lesz elő szilveszteri zenés buli december 29-én. S persze a jókedvű, szokásos heti találkozók a művelődési ház mögött a nyugdíjasoknak tavaly átadott új épületben.

Akik nélkül az egyesület már nem létezne Fodor Judit és Ecseri Erzsi

Fodor Nikolett nélkül pedig egyesületi rendezvény elképzelhetetlenA közönségnek idén is a Roll Dance produkciója tetszett a legjobban

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here