Így dolgozz hatékonyan otthonról

0
163

Az otthonról való munkavégzés valaki számára áldás, valaki számára állandó küzdelem. Van néhány tippünk, hogyan növelheted a hatékonyságod és csökkentheted a figyelmetlenségből okozott kellemetlenségeket.

A motiváló mondatok nem segítenek? Inkább kifogásokat keresel, nem megoldásokat? Próbálj meg összpontosítani néhány alapvető szabályra, amelyek eredményesebbé teszik az otthoni munkát.

A fotó forrása: Aquarius Studio / Shutterstock.com

1. Munkasarok

A munkasarok vagy dolgozószoba kulcsfontosságú. A rendszeres otthoni munkához íróasztalra, minőségi székre, lámpára, jó Wi-Fi kapcsolatra vagy hosszú kábelre, esetleg fejhallgatóra is szükség lesz – lényegében mindenre, ami számodra megszokott volt az irodában. A havi tervezők szintén segítségedre lehetnek.

Nagyon fontos elkülöníteni a munkavégzésre és az otthoni kikapcsolódásra szolgáló teret. Ahol dolgozol, ott sose relaxálj, és fordítva. A kanapén sem túl jó dolgozni. A ruházatod is segítheti a koncentrálást. Nem kell öltönybe vagy elegáns ruhába öltözni, a lényeg, hogy sose ülj köntösben vagy pizsamában a laptop elé.

2. Videohívás

Tartsd a kapcsolatot a kollégákkal, de ne csak különféle csevegő alkalmazások segítségével, hanem időről időre szervezzetek csoportos videohívást is. Videohívás közben jobban fogsz koncentrálni és nem is fogod magadnak megengedni, hogy valami mással foglalkozz.

3. Teendők lista (TO DO list)

Készíts listát az elvégzendő feladatokról! Rajtad múlik, mit részesítesz előnyben, választhatsz mobilalkalmazást, üzenőtáblát, vagy klasszikus naptárt. Fontos, hogy mindig pontosan tudd, mik az aznapi teendőid.

Mindig a legrosszabb vagy legnehezebb feladatokkal kezd a napot. Gyorsan túl leszel rajtuk és nem kell egész nap rajtuk gondolkodnod. Meglátod, hogy amint letudod a munkád nehezebb részét, azonnal megkönnyebbülsz.

A fotó forrása: Pra Chid / Shutterstock.com

4. Alakíts ki jó szokásokat

Mindig ébredj ugyanabban az időben, mosakodj meg, öltözz fel és készíts magadnak egészséges reggelit. Ezek a szokások rutinosabbá teszik a napodat. Ne feledd pontosan megszabni mettől meddig dolgozol. Amint lejárt a munkaidőd, hagyd el a munkasarkot vagy dolgozószobát és foglalkozz valami mással. Sose próbáld behúzni a lemaradást azzal, hogy késő estig dolgoznál.

5. Élvezd a mindennapok apró örömeit

Ne felejtsd el megjutalmazni magad. A jól elvégzett munkáért meg is érdemled. Relaxálj a kedvenc könyveddel, lazulj el a forró fürdőben, nézd a kedvenc sorozatod, tornázz vagy meditálj. Töltődj fel energiával, hogy könnyebben megbirkózhass a holnapi kihívásokkal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here