Közelednek a húsvéti ünnepek, ebből az alkalomból néhány könnyen elkészíthető receptet ajánlunk olvasóinknak, hogy az ünnepi készülődés ne csak a sütés-főzésből álljon, jusson idő a lelki ráhangolódásra is.
Sonkapástétom és tormaszósz
Hozzávalók a sonkapástétomhoz:
- 20dkg főtt sonka
- 2dl tejföl
- 1 ek ketchup
- 1 ek mustár
- 1 pici citromlé
- őrölt feketebors
- só
Elkészítés:
A főtt sonkát kis kockákra daraboljuk. Én turmixgépbe szoktam rakni a többi hozzávalóval együtt és összeturmixoljuk. Tálakba vagy kis üvegekbe rakhatjuk. Friss kenyérrel, kaláccsal fogyasztható.
Hozzávalók a tormaszószhoz:
- 15dkg juhtúró
- 10dkg ecetes torma (vagy frissen reszelt)
- 2dl tejföl
- 1 csokor snidling
- pici cukor és só
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. A főtt sonka mellé tálalhatjuk, de a sonkapástétomhoz is finom.
Málnás brownie
Hozzávalók:
- Dr. Oetker Brownies süteménypor és az ott leírt hozzávalók
- 300g málna
- 1 főzés nélküli vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A browniet megcsináljuk a doboz hátulján lévő recept alapján. Amíg sül a brownie addig megcsináljuk a krémet. A vaníliás pudingport felhígítjuk hideg tejjel. A leszűrt málnát (ha fagyasztott) összekeverjük a pudinggal. A kihűlt browniet felkockázzuk, félbevágjuk és megkenjünk a málnás krémmel. Egyszerű és nagyon finom.
Nelli kalácsa
Húsvétra nélkülözhetetlen a kalács, ezért sok szeretettel ajánlom Nelli barátnőm ízletes receptjét.
A tésztához valók:
- 500g liszt
- 125g Ráma
- 300ml tej
- 1 tasak porélesztő
- 4ek cukor
- 1mk só
- 2 tojássárgája
- kb 50g aszalt gyümölcs (vörösboros rumos keverékbe áztatva, amit már december elején elkészítek és Karácsonyra meg Húsvétra szoktam felhasználni)
Elkészítés:
Előveszem a kenyérsütő gépet, kiválasztom a dagasztó programot (az enyémnél 15 perc).
A megmelegített tejet a tésztakeverőbe teszem, utána hozzáadom a cukrot, rámát, tojást és sót, majd a lisztet és a legvégén az élesztőt és a beáztatott gyümölcsöket. Miután jól átdagasztotta a gép, kb 2-3 órát pihentetem. A pihent tésztát 3 részre osztom és kalácsfonást használok, majd ismét pihentetem 1 órát. Végül tojássárgájával bekenem a kalács tetejét. Előmelegített sütőben 200°-on kb 40 percet sütöm. Miután kivettem a sütőből vizes ecsettel átkenem a tetejét és letakarom pihentetni.
Ízlés szerint a tésztát lehet még vaníliás cukorral, fahéjjal vagy szegfűszeggel gazdagítani. A citromhéj szintén nagyon jó ízvilágot ad.
Zserbós keksz
Hozzávalók:
- 100g porcukor
- 200g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 250g liszt
- 200g darált dió
A töltelékhez:
- kb. 50g sárgabaracklekvár
A csokibevonathoz:
- 2 tábla Boci tejcsoki
Elkészítés:
A hideg vajat vágjuk kockákra, majd morzsoljuk el a liszttel és porcukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a darált diót, utána jól gyúrjuk össze. Ezután pihentessük egy órát. Pihenés után nyújtsuk ki a tésztát és kis korongokat vágjunk belőle, amelyek egyforma nagyságúak. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben süssük 180°-on. 13-15 perc alatt szépre sül, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Két kis kekszet ragasszunk össze lekvárral, majd mártsuk olvasztott csokiba. Sütőpapírral letakart tányérra vagy tálcára rakva rakjuk hűtőbe, hogy megdermedjen. Néhány óra múlva fogyaszthatjuk. Ha vendégeket vársz, vigyázz, mert gyorsan el fog fogyni!
Sorozatunk korábbi cikkei:
Pestos táska farsangra ITT
Csilis (de nem csípős) bab kanadai-magyar módra ITT
Újévi lencseleves ITT.
Karácsonyi ünnepi menü ITT.