Hőségben is felelős gazdi vagy?

0
658

„….egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
Antoine de Saint-Exupéry         

 Prevenció a felelős állattartás érdekében

A nyári hónapokban sok gyermek utazik vidéki – állatokat tartó – nagyszülőkhöz, rokonokhoz, illetve sokszor háziállattal együtt indul a család nyaralni. Az állatok védelme és biztonsága érdekében elengedhetetlen a felelős állattartás szabályainak betartása!

A nagy melegben, főleg utazáskor, a kis kedvenceknek fokozott odafigyelésre és törődésre van szükségük. Soha ne hagyják a hirtelen felforrósodó gépkocsiban az állatot, akkor sem, ha csak egy pillanatra szállnak ki az autóból. Amikor kint még elviselhető a hőmérséklet, a tűző napon hagyott kocsiban nagyon rövid időn belül akár ötven fokot is el kell viselnie az állatnak, amelytől sokkos állapotba kerülhet, hőgutát, izomgörcsöt kaphat.

Ne feledjük, hogy az állat ugyanúgy szomjazik, mint az emberek. Mindig legyen megfelelő hőmérsékletű víz, amellyel a szomját olthatják utazás során.

Ritkábban látogatott vidéki nagyszülőknél, illetve azok szomszédságában kiszámíthatatlan viselkedésű, nagytestű házőrző kutyák élhetnek. Fontos, hogy a felnőttek pontosan elmagyarázzák a vendégségben lévő gyermekeknek a házőrző viselkedésével kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy ne történjen súlyos, esetleg maradandó sérülést okozó baleset, kutyatámadás.

Az állat bőre alá ültetett apró – a gazdi adatait is tartalmazó – mikrocsip segíthet a kutya, cica megtalálásában, abban az esetben, ha elkóborol otthonról. Száma egy központi adatbázisban szerepel, így leolvasás után (pl.: állatorvosi rendelőben, benzinútnál ) értesíteni tudják a gazdáját. Ez a csip egy éltre szól, így érdemes beruházni rá. Minden kutya, cica haza vágyik, ezért kérjük, gondoskodjanak a csip leolvasásról abban az esetben, ha elkóborolt kutyát, cicát találnak.

Forrás: ORFK, ELBÍR Hírlevél

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here