Hasmenés kezelése: a probiotikumok segíthetnek

0
253

Időről időre mindannyiunk életében előfordul valamilyen hasmenéses megbetegedés. Ezeknek a tünetei roppant kellemetlenek lehetnek, de hosszabb ideig tartó betegségnél még akár kiszáradás, és életveszélyes állapot is felléphet. Hatékony segítséget jelenthetnek a  probiotikumok hasmenésre.

Beszéljünk egy kicsit magáról a hasmenésről, majd nézzük meg ezeknek a készítményeknek a használatát, előnyeit és jellemzőit!

Mi is az a hasmenés?
Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha legalább naponta háromszor ürül a megszokottnál  hígabb széklet. Ez lehet valamilyen betegség tünete, de akár önmagában is előfordulhat. Legtöbbször akut hasmenéssel találkozhatunk, de vannak olyanok is, akik valamilyen bélbetegség miatt krónikus hasmenésben szenvednek.

A hasmenés kiváltó okai
A hasmenés leggyakoribb kiváltó oka valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés. Ez szinte mindig akut megbetegedés, ilyenkor a fertőzés megszűnésével elmúlnak a hasmenéses tünetek is.

Előfordulhat azonban, hogy a hígabb székletet valamilyen allergia vagy ételintolerancia okozza. Ilyenkor gyakran visszatérő problémáról van szó, ami jelentős kényelmetlenségeket jelenthet a mindennapokban. Különösen akkor, ha az adott ételintoleranciáról nem tudunk vagy még nem lett felderítve.

Ugyancsak gyakori oka lehet a hasmenésnek az antibiotikumos kezelés. Ezek a gyógyszerek
ugyanis úgy küzdenek a bakteriális fertőzésekkel szemben, hogy megölik a szervezetben található mikroorganizmusokat. Ebbe nem csak a kártékony baktériumok, de a testünkkel szimbiózisban élő jótékony baktériumok is áldozatul esnek majd. Ezek pedig elengedhetetlen a bélflóránk megfelelő működéséhez. Így az antibiotikumok hatására kialakulhat hasmenés, hasfájás és már bélproblémák.

Krónikus hasmenésről akkor beszélhetünk, ha ezt valamilyen hosszú távon fennálló bélrendszeri vagy gyomorbetegség okozza. Ezek közül az egyik legismertebb az IBS, de ilyen például a roppant kellemetlen Crohn betegség is.

A hasmenés nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet
Nem mindenki tudja, de akár akut, akár krónikus hasmenésről van szó, ez a betegség
kifejezetten veszélyes is lehet. Ez kifejezetten igaz csecsemők, gyerekek és idősebbek
esetében. Ennek legfőbb oka a folyadék és tápanyag veszteség, amit a szervezet nem tud megfelelően pótolni, hiszen a bevitt táplálék túl gyorsan ürül ki a szervezetből. Ráadásul a hasmenés gyakran jár együtt étvágytalansággal, ami tovább ront a helyzeten.
Krónikus hasmenés esetében pedig a nem megfelelően feldolgozott, beépült tápanyag hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Súlyosabb esetekben kórházi kezelés, infúzió lehet szükséges. Ha pedig nem kapunk megfelelő kezelést, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Hogyan kezelhető a hasmenés?
Hasmenés esetében többféle akut kezelés is alkalmazható. A székletet megkötő élelmiszerek például enyhíthetik a gyengébb tüneteket. Ilyen mondjuk a keményítőt tartalmazó krumpli. Lehet kapni gyógyszertárakban olyan készítményeket, amik segítenek a széklet megkötésében. Ezek általában olyan hatást keltenek, mintha gipszet innánk. Így nyilván használatuk nem annyira kényelmes.

A valódi megoldást azonban általában csak a kiváltó okok kezelése jelentheti. Legyen szó fertőzésről, antibiotikum kezelésről vagy ételallergiáról, a kiváltó okok megszűnése után a bélflóra szépen lassan általában helyreáll.

Hogyan segítenek a probiotikumok a hasmenés kezelésében?
A probiotikumok fontos szerepet kaphatnak mind a tünetek, mind pedig a kiváltó okok megszüntetésében. Ezek olyan készítmények, amik segítenek helyreállítani a bélflórában természetesen megtalálható jótékony baktériumokat. Ezek a mikroorganizmusok felelősek az emésztésünk megfelelő működésének egy jelentős részéért. Antibiotikum kúra esetén azonban egy nagy részük elpusztul a kártékony baktériumokkal együtt, ez pedig hasmenéshez vezethet. Nem csak az antibiotikumok képesek azonban megtizedelni a bélflóránkban élő parányi segítőket. Az alkohol, a dohányzás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, és számos különböző betegség felelős lehet a bélflóra pusztulásáért.

A probiotikum készítmények ezekből a jótékony baktériumokból tartalmaznak milliószámra, amiket szájon át fogyasztva segíthetünk újraalkotni ezeket az egészség szempontjából nagyon lényeges baktérium telepeket a bélrendszerben. Csökkentik a hasmenés hosszát és intenzitását is Ezek a készítmények nem csak a hasmenéses megbetegedés hosszúságát csökkenthetik, de maguknak az ürítéseknek az intenzitását is képesek csökkenteni.
A kutatások szerint a leghatékonyabban gyerekeknél és antibiotikumok okozta hasmenéseknél tudnak segíteni. Azonban jótékony hatásaikat akár egészséges állapotban is érezhetjük. A megfelelően működő bélflóra ugyanis számtalan szervezeti funkcióban vesz részt. Ezek közé tartozik természetesen a tápanyag feldolgozása, az emésztés, de még a kedélyállapotunkat is közvetlenül, biológiai úton befolyásolhatja a bélrendszerünk egészségi állapota.

Milyen formában szedjük a probiotikumokat?
Akut hasmenés esetén érdemes valamelyik gyógyszertári készítményt választani. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony baktériumtörzseket, és a speciális csomagolásnak köszönhetően azok életben is maradnak, amíg eljutnak a bélrendszerig. Így gyors és hatékony enyhülést hozhatnak.
Krónikus betegségek tüneteit is enyhíthetjük ilyen formában. De ha hosszú távon szeretnénk probiotikumokat alkalmazni, akkor akár élelmiszerek formájában is bevihetjük őket. Az erjesztett ételek tartalmaznak ilyen jótékony baktérium törzseket. Például a joghurt, a kombucha, a savanyított zöldségek. Ezekben azonban általában jóval kisebb mennyiség található, mint a bolti készítményekben.

Melyik probiotikumot válasszam?
A számtalan étrendkiegészítő és probiotikus étel között nem mindig egyszerű kiigazodni. Ha számodra sem egyértelmű a választás, akkor érdemes lehet elolvasnod ezt a részletes útmutatót, ahol nem csak közérthető leírásokat, de probiotikum véleményeket is találhatsz. Ezek a baktériumok segíthetnek, hogy gyorsan és egyszerűen átess a hasmenéses megbetegedésen, így érdemes őket bátran alkalmazni. A bélflórád megköszöni majd!

Írta: Galambos Dániel, fotó Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here