Női asztalitenisz Európa Kupa – Elvesztette a döntő első mérkőzését a Budaörs, de a visszavágó május 7-énkét esélyes

0
173
Asztalitenisz-Ek-Magyarország
Női asztalitenisz Ek – Elvesztette a döntő első mérkőzését a Budaörs

Budapest/Cagliari, 2023. április 2., vasárnap (MTI) – Az SH-ITB Budaörsi SC asztalitenisz-csapata – Póta Georgina, Fazekas Mária, Dari Helga összeállításban – 3-2-re kikapott az olasz ASD Quattro Mori vendégeként a női Európa-kupa döntőjének vasárnapi első mérkőzésén, Cagliariban.

A magyar együttesből Fazekas és Póta aratott egy-egy győzelmet.
A visszavágót több mint egy hónap múlva, május 7-én rendezik Budaörsön.
A nemzetközi porondon sorozatban huszadszor szereplő, hatszoros magyar bajnok együttes története során eddig két-két ezüst- és bronzérmet szerzett az európai kupákban: a Bajnokok Ligájában és az ETTU/Európa-kupában is második, illetve harmadik lett egy-egy alkalommal.
Eredmény:
döntő, 1. mérkőzés:
ASD Quattro Mori Cagliari (olasz) – SH-ITB Budaörsi SC 3-2
———————————————————-
Andreea Dragoman-Dari Helga 3-1 (-10, 11, 4, 8)
Taina Maria Plainan-Póta Georgina 3-0 (9, 5, 8)
Edem Offiong-Fazekas Mária 0-3 (-6, -6, -8)
Dragoman-Póta 1-3 (10, -8, -8, -7)
Plainan-Dari 3-0 (8, 9, 2)

Az első meccsen a világranglistán 300., 19 éves Dari Helga bátran kezdett a rivális legelőkelőbb helyen jegyzett játékosa, a román Andreea Dragoman (103.) ellen, s az első szett megnyerése után a másodikban is 9-4-re vezetett. Ekkor azonban jött a fordulat, a 22 esztendős Dragoman előbb a játszmát, majd a meccset is megfordította, s bár a magyar pingpongosnak a negyedik felvonásban még volt egy fellángolása – 2-9-ről feljött 8-9-re -, végül négy szettben nyert.
A folytatásban Póta Georginát (60.) alaposan meglepte a hazaiak másik román légiósa, Taina Maria Plainan (248.), aki a szoros csatában megnyert első szett után extázisba került, a kétszeres Európa-bajnok magyar játékos pedig nem találta az ellenszert a játékára. A 22 esztendős Plainan nagyszerűen szervált, a nála 16 évvel idősebb, kétszeres Európa-bajnok Pótának pedig semmi sem sikerült, így két meccs után 2-0-ra vezettek az olaszok.
A mezőny legrutinosabb tagjára, a 47 éves Fazekas Máriára várt tehát a feladat, hogy meccsben tartsa a Budaörsöt, s ő nem is okozott csalódást. Repülőrajtot vett a nigériai Edem Offiong (135.) ellen, s később sem engedte kibontakozni vetélytársát. A 36 esztendős, nem igazán sportos testalkatú afrikai asztaliteniszező csak egy-egy trükkös adogatással tudta meglepni Fazekast, ez azonban kevésnek bizonyult még a szettnyeréshez is.
A magyar szépítést követően Dragoman és Póta lépett az asztalhoz. Utóbbi játéka jelentősen feljavult a korábbiakhoz képest, a nagy küzdelem után elvesztett nyitójátszmát követően irányított, fordított, s végül négy szettben nyert, ezzel összesítésben kiegyenlített.
A döntő összecsapást Plainan és Dari vívta egymással. Az U21-es Eb-re készülő magyar játékos az első két játszmában megnehezítette ugyan esélyesebb ellenfele dolgát, a vereséget azonban nem tudta elkerülni.
A Budaörs így összesítésben 3-2-re alulmaradt, de a pozíciója jónak mondható a visszavágó előtt.

Forrás: MIT, fotó archív

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here