Gyöngyfűzéssel a méhnyakrán ellen

0
721

„Lányainkról, feleségeinkről, anyáinkról van szó. Vagyis a kérdés a férfiakat és nőket egyaránt érinti”- budaörsi állomása is volt január 26-án a Méhnyakrák Megelőzési Hét rendezvénysorozatának, ahol a Babagenetika Egyesület már meghívta az érdeklődőket a következő eseményre: a Születés Hete lesz április 6-8-ig.

Budaörsi állomása is volt január 26-án a Méhnyakrák Megelőzési Hét rendezvénysorozatának.  Ezen Wittinghoff Tamás polgármester ugyan nem tudott megjelenni, de levelet küldött a résztvevőknek, melyben egyebek között ezt írta: „(…)Lányainkról, feleségeinkről, anyáinkról van szó. Vagyis a kérdés a férfiakat és nőket egyaránt érinti. (…) Először nyilván az egészen riasztó adatokkal kell szembesítenünk a lehető legszélesebb körben a hazai közvéleményt. Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Mintegy 30 000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, és minden esztendőben 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon még ennél is súlyosabb a helyzet: tavaly közel 400 nő halt meg ebben a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nőknek csak egészen kis százaléka vesz részt évente.(…) A kutatók számtalan okot találtak, amiért a nők annyira nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatokra. Ezek között szerepel, hogy szemérmesek, néha talán álszemérmesek vagyunk a szexualitással kapcsolatban. (…) A mostani rendezvényen a felvilágosító előadások és beszélgetések mellett, kis gyöngysorok is készülnek majd, amelyeket azoknak a nőknek ajándékoznak, akik éppen kórházba fekszenek ezzel a betegséggel. (…) Budaörs város önkormányzatának képviselőjeként megtiszteltetésnek tartom, hogy a megelőzési hét egyik rendezvénye a városunkban van. Magunk részéről már hosszú évek óta támogatjuk a HPV oltás finanszírozását. Nemrégiben a szociális rendeletünkbe is beépítettük, hogy a rászorulók számára, akik nem esnek bele az államilag támogatott életkorba, az önkormányzat biztosítja az oltás költségeit.”

A Mályvavirág Alapítvány az európai szervezet ECCA kiírása alapján rendezte meg 2016-ban a X. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. Az eseményt január 23-án az Allee Bevásárlóközpontban nyitották meg. Mottója: a”Újra éld át a Csodát!” és interaktív, játékos, családbarát formában igyekeztek minél szélesebb körben eljuttatni a méhnyakrák megelőzés fő üzeneteit. Az alapítvány közel 70 településen szervez felvilágosító rendezvényeket.

A budaörsi rendezvény helyszíne a PostART volt, a szervezője pedig elsősorban Sevcsik Anna, a Babagenetika Egyesület vezetője, aki mellé többek között Nagy Gyöngyi, a budaörsi gyöngyfűző szakkör vezetője állt oda.

A legfontosabb, amit mindenkinek meg hallania: a méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető; a megelőzés két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet – hangsúlyozta Máthéné Papp Mariann védőnő és dr. Pethő Boglárka nőgyógyász is. Akiktől az előadásuk után kérdezni is lehetett.

A budaörsi Babagenetika Egyesület már itt meghívta az érdeklődőket a következő, általuk szervezett eseményre, ez pedig a Születés Hete, április 6-8-ig. Erre is szakmai előadásokkal és koncertekkel várják majd az érdeklődőket a PostART-on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here