Miben más a sváb disznóvágás?

0
1612

A sváb hagyományú disznóvágás legjellemzőbb vonása, hogy a hurkába pirított zsömlekockák kerülnek – többek között ezt tudtuk meg ma az átépítés alatt álló Heimetmuseum udvarán a német nemzetiségi önkormányzat immár hagyományos rendezvényén.

 

A tradíciók azért vannak, hogy a közösség fennmaradjon. A sváb identitás Budaörs (Wudersch) egyik jellegzetessége, és közös kincsünk ez, azoké is, akik az elmúlt évtizedek során választották lakóhelyül a várost. E kincs őrzője és ápolója a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat, amelyik ma hagyományos sváb disznóvágásra (Sautanz) hívta az érdeklődőket a Jakob Bleyer Helytörténeti Múzeum (Heimatsmuseum) udvarába.

Szegény röfi pokrócokkal letakart ketrecében várta, hogy sorsa ezen az igencsak csípős január végi reggelen beteljesedjék. A konyhában háromnegyed hétkor nagy volt a sürgés-forgás, és ekkorra már a felújítás miatt kiürített múzeumi szobákban berendezett alkalmi húsfeldolgozó is készen állt a disznó-alkatrészek fogadására. Amint az udvari üstökben felforrt a víz, markos férfiak húzták ki ketrecéből a nap tragikus hősét a jeges-havas udvarra. A szakértő kezeknek és rutinnak hála, hősünk keveset szenvedett. Kimúlását követően átesett a forró vizes fürdőben való kopasztás, majd a többször ismételt pörzsölés-tisztítás stációin, végül pedig felkerült a rémfára, ahol gerince mentén kettévágták.

„Nagy öröm nekünk, hogy a fiatalabb nemzedék, sőt a gyerekek is itt vannak” – mondta Boros György, a német önkormányzat elnöke, amint együtt szemléltük a disznóbontó hadműveletet. Az is kiderült, hogy a sváb hagyományú disznóvágás legjellemzőbb vonása, hogy a hurkába pirított zsömlekockák kerülnek. A hagyomány betartásáról nemsokára meg is győződtünk, amikor a „feldolgozóban” megkezdődött a karajnak-tarjának-sonkának valók darabolása, valamint a kolbász és hurkatöltők beüzemelése. Igazi jókedvű, csipkelődéssel, évődéssel színesített csapatmunkát láthattunk, mindenki profi módon tette a dolgát. Ismét igazolódott a régi bölcsesség, miszerint a legnagyobb közösségformáló erő a közösen elvégzett munka.

És, hogy milyen lett az eredmény? Aki kíváncsi rá, jöjjön el a budaörsi svábok soron következő rendezvényére, a február 4-i farsangi Batyusbálba (Binkerlball) a Jókai Mór Művelődési Központba, ahol a szerencsés tombolanyertesek a disznótor készítményeit vihetik majd haza.

Írta: Szilágyi Imre

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here