Gratulálunk a mesterszakácsnak!-Máris új ételek kerültek a kínálatba

0
1033

Egy alapvetően közétkeztetést nyújtó étterem vezetőjének vajon miért van szüksége mesterszakács címre? Friedrich Antal, a Friedmann ház ügyvezetője az oklevelet november 10-én vette át, és a négyhónapos képzésen tanultakból már több dolgot bevezetett a saját konyhájukban.

Libamájpástétom gyümölcs gyöngyökkel és szedres lila hagyma lekvárral az előétel, majd gyömbéres, sütőtök krémleves, tökmagos sajtcsipsszel. A főétel zsályás mediterrán lecsóra tálalt rozé kacsamell illetve vörösborban érlelt, zöld-borsos őzgerinc filé, csomboros polentával, lila burgonyapürével és tejszínes, snidlinges rókagomba mártással. A desszert málnás Mille Feuille étcsokoládé habbal és ropogós karamell morzsával.

Sajnos ezt a felséges, ötfogásos menüsort nem kóstolhattam meg, csak az iparkamara (PMKIK) vizsgabizottsága, ugyanis Friedrich Antal, a Friedmann ház ügyvezetője a mester szakács cím elnyerése érdekében készítette el. Az oklevelet november 10-én vette át. Egy alapvetően közétkeztetést nyújtó étterem vezetőjének vajon miért van erre a szüksége? – kérdeztük tőle. „Egyrészt már a felkérés is megtisztelő volt a kamara részéről, hiszen a négyhónapos képzésen csak az a 28 szakács vehetett részt, akiket ők kiválasztottak – mondja Antal. – Másrészt olyan emberektől tanulhattam, mint Zsolnay Gábor és Várhelyi Miklós, akik az összes, Magyarországon jelenleg elérhető szakmai elismerés birtokosai. Harmadrészt biztos voltam benne, hogy amit tőlük hallok, azokat alkalmazni tudom majd a saját vállalkozásunkban.“

Konkrétabban? A Friedmann ház hidegkonyhai kínálatába máris új ételek kerültek, és táljaikat a mai trendeknek megfelelően alakították át. De a gyorsétteremben is sikerült a képzésen látott apró technikákkal ízletesebbé tenni a vendégeknek az ebédet. S bár a mesterlevélen még a tinta is alig száradt meg, Antal már továbbadta a tanultak egy részét a saját öt szakácsuknak, és még intenzívebben kezdett keresni a konyhára egy-két új, jó szakmunkást. S bár még titok, a Budaörsi Napló olvasóinak elárulta, hogy jövőre a csapatával és egyéniben ő is indulni kíván országos nemzetközi szakmai szakácsversenyeken, a bevezetőben leírt, saját receptjei szerint elkészített és tálalt finomságokkal.

Mi került az újonnan avatott mester dísztáljára? Libamellel töltött, aszalt gyümölcsös pulyka galantinnal. Pácolt sonkával és mángolddal göngyölt, jércemell tekerccsel. Roséra sült rózsaborsos borjú szűzzel. Tejszínes karotta pudingra tálalt zöldségekkel. Tokaji zselés gyümölcsökkel, virágos, chilis, málnás sárgabarack csatnival és mézes portóis áfonyából mártás. Jól hangzik.

{gallery}Friedmann{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here