Független hitelezési szakértőnk „rovata” -Az építési CSOK támogatásról

0
953

Az építési CSOK feltételei bankonként elég eltérő, ezért aki igénybe szeretné venni, annak feltétlenül érdemes konzultálni egy hiteltanácsadóval, akinek a szolgáltatása díjmentes. Hiszen megfelelően előkészített kérelem esetén több millió forintos támogatás kapható az építkezéshez, amit kár lenne az állam zsebében hagyni. Ráadásul, akik megfelelnek a feltételeknek, azoknak – ahogy a múlt hónapban is írtuk -, nem adható, hanem jár.

A legfontosabb tudnivaló az építési CSOK-ról, hogy a 2008. július 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező lakások építéséhez igényelhető az építési CSOK, de fontos, hogy az adott bank elfogadja az építési költségvetést, mert ez is a CSOK feltétele. Az érvényes rendelet szerint csak a minimum mértek vannak szabályozva, tehát az ingatlanok bármilyen maximális mérettel rendelkezhetnek.

 A 10+10 CSOK további legfontosabb részletei:

       A konstrukció a meglévő vagy bevállalt 3 gyermekes családoknak 10 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti. CSOK mellé 10 millió forintnál kevesebb hitel is igényelhető és 25 évnél rövidebb futamidőre is.

       Az építkezéshez magában a CSOK, kölcsön nélkül is kérhető.

       A 3%-os kölcsön felvétele és a később születendő gyermekek vállalása kizárólag csak házaspárok részére lehetséges.

       A 3%-os hitel igénylése a legalább 60 négyzetméteres új lakás és a legalább 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. Ha 3 meglévő gyermekre igénylik a támogatást, a szülőknél nincsen életkori megkötés. Ha a gyerekszámot vállalással szeretnék teljesíteni, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor.

       A meglévő ingatlan nem kizáró feltétele az igénylésnek, ezek megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás felépítése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költözőnek állandó lakcímként az új ingatlant kell bejegyeztetnie maximum 90 napon belül.

A max. 10 milliós. 3%-os hitel paraméterei:

       legfeljebb 3%-os kamat

       legfeljebb 25 év kamattámogatás (a hitel futamideje több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozással kell számolni)

       a hitel kamatperiódusa öt éves

A megelőlegezett CSOK esetében a gyermekvállalás teljesítésére vállalat határidő:

Azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol az egyik fél a 40. életévét még nem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában és maximum három gyermek megszületését vállalják. Ebben az esetben a megelőlegezett támogatás összege megegyezik a meglévő gyermekekre igényelhetővel. Élettársak és egyedülállók nem vállalhatnak gyermeket, azaz minden esetben kizárólag házaspárok tudnak később születendő gyermekeik után támogatást igényelni. Egy gyermek vállalása esetén a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. A három vállalt gyerek megszületését tíz év alatt kell teljesíteni a használatba vételi engedély kiadásának napjától. Amennyiben ez nem tud teljesülni és a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni a fiatal házaspár, úgy a határidő két évvel meghosszabbítható.

Ki után jár építési CSOK támogatás:

A kedvezményre jogosult igénylővel egy háztartásban élő, illetve általa eltartott, továbbá az építendő lakásba vele együtt be is költöző:
– vér szerinti, illetve örökbe fogadott (25. életévét be nem töltött, vagy a terhesség betöltött 12. hetét követően a magzat vagy ikermagzat) gyermeke után,
– gyámsága alatt álló, általa eltartott és legalább egy éve vele együtt élő gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy visszafizeti a CSOK kedvezményt, ha a gyámságot három éven belül megszünteti,
– az a fiatal házaspár, ahol kettőjük közül az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét legfeljebb 3 vállalt gyermeke után megelőlegezett építési kedvezményre jogosult.

lll

A családoknál nem kell vizsgálni, hogy rendelkeznek-e lakástulajdonnal, vagyis a családok akár a második vagy harmadik ingatlanukat is felépíthetik a kedvezményből. De a támogatással épített lakásban legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő támogatott személynek.

Feltétel még, hogy az igénylőnek a kérelem benyújtásának időpontjában igazoltan nincs köztartozása, de van legalább az egyik félnek 180 napos, folyamatos TB jogviszonya.

Fontos, hogy a kedvezmény folyósítása az önerő felhasználása után kezdhető meg, de építés esetén már nem kell beforgatni önerőként az 5 éven belül értékesített ingatlanokból befolyt összeget.

A független szakértők, mint fent is írtam, díjmentesen dolgoznak, a tanácsadás és az ügyintézés átengedése semmilyen plusz kiadást nem jelent, de rengeteg felesleges utána járástól, félreinformálástól és csalódástól kímélheti meg magát!

Raisz Mendy

független hitelezési szakértő

Bővebben: http://www.benks.hu/ http://www.benks.hu/„>www.benks.hu

Olvasóink kérdéseit Raisz Mendy ide várja: mendy.raisz@benkspartner.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here