Folytatódik a Budaörs Fesztivál…

0
516

A szinte telt házas szerdai, első napi programok után csütörtökön és pénteken is jelentős érdeklődés mellett folytatódott a tavaszról szeptember első hetére átcsúszott 23. Budaörs Fesztivál.

Csütörtök délelőtt egy ingyenes nyílt próbára várták a budaörsieket a Budaörsi Latinovits Színház új előadására, Hubert Selby Jr.: Rekviem egy álomért darabját Berzsenyi Bellaagh Ádám a színház igazgatója rendezte. (Kritikánkat hamarosan olvashatják, a bemutató után.)

Délután a Garázs Galériában Kungl György szobrászművész kiállítását „Ő ÉS ÉN” címmel Ráthonyi Kinga nyitotta meg, ezen főként az ő tanítványai vettek részt. Az eseményt így harangozta be közösségi oldalán: „Látható a bogaras Lenin is – aminek az igazi címe: Csurunga”. A csurungák az ausztrál bennszülöttek rituális életében megtalálható ovális és geometrikus jelekkel borított fa vagy kőtárgyak.

Aki szerdán lemaradt a Zichy Majorban a BUM kiállításáról, csütörtök este azt is megnézhette a „Jazzterasz”-on a Mester Dániel trió előadásával összekötve. Ám előtte még érdemes volt ismét a PostART-ra sietni, ahova most érkezett meg a tavaly országjárásra indult Szívárnyék: Pilinszky két hangon című estjével Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós. A szerkesztő-rendező Seres Tamás szerint nincs két egyforma előadás, minden helyszínen más és más. Utána Áron András ‘Apey’ vendége a Budaörsön felnőtt Lee Oliver volt, akit már korábban is hallhattunk itt a PostART-on (itt olvasható a vele készült interjúnk), majd a Zuboly zárta a napot.

Pénteken sokan a Kálvária téren kapcsolódtak be a fesztiválba, ahol a Muzsikáló terek keretében Lőrincz Sándor, a Madách Színház színésze és a odachrome duo kötötte le a szülők mellett a futkározó gyerekeket is. Ahol még nem ért véget a koncert, amikor a Zichy Majorban megkezdődött a Malter Vándor Filmfesztivál. Amatőr független filmtől a profi, stúdióban készült alkotásokig láthattunk 12-27 perces, magyar gyöngyszemeket, finom, harsány és szikrázó árnyalatokkal. Az alkotók: Kölcsey Levente, Varga Gábor, Beleznai Márk Gábor, Andella Mirtill és Nagy Borbála.

A PostART Kulturális Színtéren péntek délután egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésen vehettünk részt. Bank Tamás a Budapesti Játékszín igazgatója, Buzás Mihály színész, író, rendező, Péter János zenész, fuvolás, zeneszerző, menedzser, producer, Kis Tóth János a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója, Szeli Dóra koncertszervező, közművelődési szakember, Tóth Barnabás filmrendező, a Momentán Társulat tagja, Zugmann Zoltán színész, rendező témája: „A pandémia hatása kulturális életünkre.” A moderátor: Artner Szilvia Sisso kulturális újságíró, a Jókai Mór Művelődési Ház szervezője volt. (Erről részletes beszámolónk ITT olvasható.)

Estére további zenei csemegék: Zajnal (a Fülesbagoly tehetségkutató nyertese), Grabovski, Fák Alatt zenekar és a Platon Karataev.

Szombaton a Budaörs Fesztivál utcai programjai ezúttal NEM a CBA előtti lezárt útszakaszon, hanem a Templom téren folytatódnak.

2021. szeptember 4. szombat
Helyszín: Templom tér
10.00 Kiflihajó zenekar gyerekkoncertje
11.15 „Egy utca só” – All in Two Circus, a Tűzmadarak előadása
12.00 Endrődi Ági és a Fellegjárók
13.00 Emil és a detektívek – a Budaörsi Latinovits Színház új, zenés gyerek előadásából részletek
13.30 Szélltánc – Budaörs (zenél a Téka zenekar)
16.00 The Anahit
17.30 Konyha
18.30 Lili feat. Dobosi Gergő
19.45 Szabó Balázs Bandája
21.30 Leander Kills
Kísérő programok:
Paprika Jancsi Csúzlizdája, Felhővadászat, Vitéz László Bábautomata, BÁBaKALÁCS Bábszínház, Bab Társulat, civil szervezetek, budaörsi intézmények
• utcatárlat, utcazene
• kézműves vásár
• vesszőkosaras körhinta, népi játékok, komédiások

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here