Ilyen volt a Budaörs Fesztivál első napja

0
478

Szeptember 1-je idén Budaörsön nemcsak az új tanév, hanem a Budaörs Fesztivál első napja is volt. A pandémia miatt tavaly teljesen elmaradt, idén a szokásos májusi időpontban sem lehetett megrendezni, de a sokszínű, kulturális hétre, illetve szerdától szombattal bezárólag az „1 város, 4 nap, 6 helyszín, 33 program, 180 közreműködő” programsorozatra csak őszig kellett várni.

Az első nap kínálata három koncert és két képzőművészeti kiállítás volt.

A PostART-on Messenger/üzenet címmel a Messenger Művészeti Műhely (MMM) alkotásai láthatók. S bár az MMM nemrég alakult, a tagok között régi ismerősöket köszönthetünk, a Budaörsi Művészek Egyesületéből (BUM) a korábbi elnököt Molnár-Göb Zoltánt és feleségét Páczelt Andreát, Somogyi Ferencet és Gulyás Boglárkát. Akikhez, mint mesélték, még a nyári művésztáborban csatlakozott Balogh Tibor, Hájas Zoltán, Kadosa Kiss József, Kárpáti Zsuzsanna, Navratil Zsuzsa és Zsengellér István.

A másik kiállítás a Zichy majorban látható, a BUM „törzshelyén”, és 25 éves a BUM – Ünnep címmel szerepel a programok között. A belépőt meghökkentő látvány fogadja, ami nem más, mint mennyezetről a padlóig lelógó, színes, széles vászoncsíkokból egy labirintus, az egyesület művészeinek közös alkotása. A falakon pedig tablók, az elmúlt 25 év BUM-os eseményein készült fotókból. Aki szeretné megnézni a fesztivál ideje alatt 16.00-22.00-ig teheti meg.

Az első nap zenei csemegéi: a Cabaret Medrano, majd a Budaörsi Fúvószenekar válogatása ismert filmzenékből (sajnos a beígért vetítés a szeles időjárás miatt nem sikerült), és a késő estébe nyúlóan a Dynamite Dude.

 

A „hazai” fúvósok előtt azonban Wittinghoff Tamás polgármester és Selmeczi Ágnes fesztiváligazgató néhány szóval hivatalosan is megnyitotta a 2021 évi Budaörs Fesztivált, ami a 23., és ebből több mint tíz már Selmeczi Ágnes szervezésében valósult meg. A polgármester „szolgálati közleményként” elmondta, hogy ő és a szervezők is kaptak kritikát azért, mert a szombati záró napon a Templom téren lesz két olyan koncert, ahol védettségi igazolványt kérnek. A járványügyi szabályokat azonban nem ők hozzák, és ha a lezárt részre ekkor nem is léphet be mindenki, messzebbről is hallható lesz. Amit tehetnek, illetve meg is tettek, hogy a végig ingyenes rendezvények többségét szabadtéren tartják.

Selmeczi Ágnes annyit tett hozzá, hogy nagyon örül, hogy az első este sokan eljöttek (teltház volt a PostART udvarán – a szerk.), és annak különösen, hogy az időjárás is kedvezőnek ígérkezik. Nagyon rossz emlék számára, amikor 2019-ben a sok-sok munkát, amit a szervezésbe belefektettek, elmosta az eső. Majd ismertette a további programokat, amiről itt írtunk:

Budaörs Fesztivál 2021. szeptember 1-4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here