Fokasz Nikosz a Nemzeti és Kapodistrias Egyetem díszdoktora

0
1011

Az athéni Nemzeti és Kapodistrias Egyetem Gazdaság- és Politikatudományi Karának Politika- és Közigazgatástudományi Tanszéke díszdoktori címet adományozott Fokasz Nikosznak [egyetemi tanár, ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociológia Tanszék] .

„Az egyetem által adható legmagasabb tudományos cím odaítélésével a Nemzeti és Kapodistrias Egyetem Fokasz Nikosz oktatói munkássága, valamint a társadalomtudományok területén elért eredményei iránti nagyrabecsülését fejezi ki” – mondta Meletios-Athanasios K. Dimopoulos, az egyetem rektora.

A ünnepélyes díszdoktori avatásra 2018. december 19-én Athénban, Görögországban került sor. (Forrás: ITT)

Fokasz Nikosz egészen fiatalon, negyven éve költözött Budaörsre. S bár a helyi közéletben aktívan nem vesz részt, sokan ismerik és szeretik, ő pedig  szeret itt élni, a budaörsi lakótelepen a feleségével, közel tudva magukhoz immár felnőtt lányukat és fiukat és mindkét gyermeküktől az unokákat.  Bár Fokasz Nikosz szülei görögök, ő maga  itt született Budapesten 1952-ben. Okleveles matematikus, szociológiai egyetemi doktor. Kutatási területei:  terjedési folyamatok a médiában; társadalmi innovációk; hálózatok és diffúziós folyamatok; a káoszelmélet és a fraktál halmazok társadalomtudományi alkalmazása. Továbbá: a  politikai klientúra, mint társadalmi hálózat történeti alakváltozásai; és az újkori Görögország politika- és társadalomtörténete. 1979 óta oktat az  ELTE Társadalomtudományi karán, egy-két kisebb kitérővel. 2002-től 2005-ig például az Athéni Egyetemen tanított. Több szakmai publikációja és könyve jelent meg.
Gratulálunk a kitüntetéséhez!

(Bővebben a 2019. januári Budaörsi Naplóban!)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here