Fogpótlás típusok: melyik lehet számodra a legjobb?

0
544

A fog– és szájápolás kiemelt jelentőséggel kell, hogy bírjon, amikor az egészségünk fenntartásáról van szó. Nemcsak az esztétikai okok és a jó benyomáskeltés miatt fontos, hogy különös figyelmet szenteljünk a fogaink ápolásának, sokkal inkább a funkcionális problémák – és az ebből adódó fájdalmak – megelőzése a cél. Minél idősebbek vagyunk, sajnos egyre többet találjuk szembe magunkat a fogainkat érintő panaszokkal, ezért érdemes tisztában lenni a lehetőségeinkkel. Ismerd meg cikkünkből a fogpótlás különböző típusait!

A fogpótlással visszanyerheted az önbizalmadat

A fogak megbetegedésének okai egyaránt lehetnek genetikusak, de önhibánkból adódóak is, mint például a napi fogápolási szokások figyelmen kívül hagyása. Bármilyen eredetű problémával is állunk szemben, ha a fog– és ínyápolás nem megfelelő mértékű, a hiányosság a fogak elvesztésével járhat. Ennek következtében az egyik nehézség vonzza a másikat: a rágóképesség redukálódik, ami esetenként még beszédzavarral és az arc eldeformálódásával is együtt jár. Éppen ezért a fogpótlással a probléma megszüntetésén túl az önbizalmi zavarok is helyreállíthatóak.

A fogpótlási típusokat a probléma mértéke befolyásolja

A fogproblémák általában az egyik legbosszantóbb és legfájdalmasabb orvosi eljárások közé tartoznak, és persze nem is olcsóak. Sok esetben szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogyha egy „egyszerű” fogtöméssel megússzuk a felmerülő fájdalmakat, azonban az idő kereke egyikünket sem kíméli, a nagyobb károsodások során már fogpótlásra van szükség. A fogpótlásoknak léteznek rögzített (azaz állandó) és kivehető (azaz ideiglenes) típusai. A fog megbetegedésétől függően az orvosok a pótlást elvégezhetik foghidakkal, fogkoronákkal és komplett fogsorokkal is.

A rögzített fogpótlás: fogkorona

A fogkorona funkcióját már maga a neve is feltételezi, ugyanis a fogpótlások egy olyan típusáról beszélünk, amely vagy a fogimplantációnak vagy a lecsiszolt fogfelületnek, mint egy „kiegészítőjeként”segíti a páciens életét. A fogkorona a rögzített fogpótlások egyik variációja, amelynek alkalmazására az olyan esetekben van szükség, amikor fogszuvasodás vagy törés következtében nem marad elég foganyag, ezért a tömés és a betét már nem segíthet. Ezen túl a fogkoronát esztétikai okokból is előszeretettel használják a nagyobb fogrések vagy rendezetlen fogak korrekciójában. Ár: 50-80.000 HUF.

A szomszédos foghiány pótlása: foghíd

A foghíd a fogkorona és a teljes műfogsor közötti átmenetet jelenti, ugyanis egy nagyobb foghiányt – hiányzó szomszédos fogakat – pótol, azonban a fogsornak csak egy részletét helyettesíti. Felépítésében tehát egy komplexebb eljárás, amihez szükség van több fogkoronára és a hiányosságot határoló ép fogakra is. A híd tökéletes illeszkedéséhez a két egészséges fogat lecsiszolják, ettől azonban nem szabad megijedni, ugyanis az ép fogak ennek hatására nem sérülnek. Ha ez a megoldás mégsem szimpatikus, lehetőség van fogimplantátum használatára is. Ár: 40-50.000 HUF.

A legnagyobb foghiány pótlása: műfogsor

Amikor a legtöbb fog jelentős vagy teljes mértékben hiányzik, a legfontosabb feladat a megfelelő rágóképesség visszaállítása. Ehhez nyújtanak tökéletes megoldást a műfogsorok, amelynek már a teljesen rögzített és a rögzített-kivehető változataival is találkozhatunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

A műfogsorok esetében is lehetőség van a hagyományos eljárásra, de az implantátumokhoz rögzített verzióra is. Utóbbi megkönnyítheti a beszédet és az táplálkozási folyamatokat, ezért érdemes átgondolni, hogy végül melyik típus kerül kiválasztásra. Ár: 100-150.000 HUF.

Az implantátum – örök életű

Ez számít a fogpótlások között a legmodernebb és legdrágább eljárásnak. Az implantátumok behelyezését szájsebész végzi, és lehet akár egy fog esetén is alkalmazni, de teljes fogsornál is. A rögzített műfog egyenértékű az elvesztett, jó foggal, és élethosszig tartó. Ár: 100-200.000 HUF/fog.

A fogászati technológiák fejlődése

A fogászati technológia napjainkban már egyre több alternatívát kínál a bizonyos fogproblémák megszüntetésére. Ebből kifolyólag nemcsak az eljárás hatékonyságában, az esztétikai megjelenésében, de a különböző anyagok használatában is folyamatos előrelépés történik.

Manapság lehetőség van a fogkoronák és foghidak porcelánból, kerámiából, fémkerámiából – ideiglenes fogpótlás esetében pedig – műanyagból való elkészítésére is. A fogpótlások árait tehát nem kizárólag az orvos-orvos közötti különbségek befolyásolják, de az elkészítési anyagok is.