Karácsonyi gyerekkönyv ajánló

0
1050

Az adventi időszak az ünnepekre hangolódás, a megnyugvás és az egymásra figyelés időszaka kell, hogy legyen. Ami – legyünk őszinték – a mai rohanó világunkban a téli szünet egy-egy részére korlátozódik csak. A könyvek segíthetnek egy kicsit elvonulni, magunkba fordulni és a gyerekek számára történő mesélés pedig az egész családba békességet hozhat. Ehhez ajánlunk pár igazán jó karácsonyi könyvet.

Idén jelent meg a Kolibri kiadó gondozásában A karácsony nagy könyve, olyan gyermekeknek való, akik már hosszabb lélegzetű történeteket is végighallgatnak. Az illusztrátor Tony Ross rajzai ismerősek lehetnek a David Walliams és Rosszcsont Peti könyvekből. Az advent minden napjára jut egy klasszikus mese a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek, Louisa May Alcott és még sokan mások. (Kolibri kiadó)

Minden korosztálynak ajánlunk egy böngészőt a Mackó karácsonyi böngészője című kötetet. A szerző/rajzoló magyar, Dudás Gergelynek hívják, mégis az Egyesült Államokban jelent meg már négy kötete is. A facebookon Dudolf néven jelenteti meg képeit és több mint 150 000 követője van. Ez a kötet is firkákkal (angolul: doodle) teli karácsonyi hangulatú, keresgélős képeket tartalmaz. Mackónak sok hasonló dolog között kell megtalálni egy-egy bizonyos tárgyat, például ajándékok között a képeslapot, baglyok között a gyertyát, kesztyűk között a zoknit, hogy aztán becsomagolhassa. (Naphegy kiadó).

Kisiskolásoknak Garabonci Gréti sorozat karácsonyi kötete jelent meg, amelyben Gréti anyukája varázskarkötőjét elveszíti, de mikor előkerül nem épp az eredeti állapotában, így be kellene vallani anyukájának. (Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés, Wanda Coven, Naphegy kiadó)

 

 

 

Még szintén idei megjelenésű a Mikulás tizenkét ajándéka, melyben Vili a kis manógyerek szeretné megajándékozni a Mikulást, a karácsonyig hátralevő tizenkét napban minden napra egy-egy meglepetéssel készül. Viszont ezek a meglepetések nem pont úgy sülnek el, ahogy tervezte, de az ajándékozás öröme és a jó kedv kárpótol mindenkit. (Mauri Kunnas, Kolibri kiadó)

 

Tavaly jelent meg, de ez az a könyv, amire minden téli időszakban szükség van. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt 24 és fél fejezetből áll, a történet összefügg. Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. A mese kiegészül különböző kézműves ötletekkel, recepttel, igazán ünnepi hangulatot hoz az olvasók életébe. (Alex T. Smith, Manó könyvek)

 

Azoknak, akik a verseket szeretik Szabó T. Anna Adventi kalendáriumát ajánljuk, amely szintén minden napra nyújt egy kis felüdülést. Rofusz Kinga képei pedig igazi mesterművek. (Pozsonyi Pagony)

 

 

Budaörsi érintettségű A régi idők karácsonya című könyv Nagy Eszter tollából és ceruzájából. A budaörsi írónő maga készíti illusztrációit, amelyek nosztalgikus hangulatot árasztanak. A könyv verseket és régi időkben, vidéken játszódó meséket tartalmaz. Tavaly több száz példány kelt el belőle.

 

Korábbi években megjelent könyvek közül elővehetjük, vagy beszerezhetjük a Holle anyó birodalma (Boldizsár Ildikó, Cerkabella kiadó), Hófehér karácsony (Mészöly Ágnes, Pozsonyi Pagony), 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra (Parciak Monika, Pozsonyi Pagony), Kippkopp karácsonya, (Marék Veronika, Ceruza Bt.), Karácsony Apó trilógia (Matt Haig, Kolibri kiadó), Karácsonyi levelek (J.R.R. Tolkien, Cartaphilus Könyvkiadó), Karácsonyi ének (Charles Dickens, Holnap kiadó), mert ezekkel sem lehet melléfogni.

Természetesen karácsonyra nem feltétlenül karácsonyi történeteket tartalmazó könyvet kell adni, de szerintem könyv mindenképp legyen a fa alatt! Érdemes a gyerekeknek a kedvenceit beszerezni, amiről tudjuk, hogy a szöveg vagy az illusztráció miatt szeretni fogják. Igyekezzünk minőségi irodalmat választani és szigorúan tilos kötelező olvasmányt adni ajándékba, főleg nem karácsonyra.

Pihenésben és olvasásban gazdag karácsonyt kívánok!

Domány Katalin, Fantazmagória gyerekkönyvesbolt

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here