Fenyő Iván volt tegnap Linka Ágnes vendége a városi könyvtárban

0
1067

Fenyő Iván ritkán látható hazai színpadon, ezért számára is különleges élmény volt, hogy most Budaörsön részt vett a drámaíró verseny győztes darabjának bemutatásában – derült ki tegnap este a Gróf Bercsényi Zsuzsanna könyvtárban, ahol Linka Ágnes rádiós műsorvezető kérdezgette a népszerű színészt. Az esemény Fenyő Iván „Észlelések” című könyvének a bemutatója volt.

Az „Észlelések” című könyv azért íródott, mert szerzője Fenyő Iván színművész saját bevallása szerint az elmúlt hét évben sokszor volt alul, „lelke legmélyebb bugyraiban”. Naplószerűen, őszintén és közvetlen formában tárja elénk a gondolatait, meglátásait a világról, az emberekről és saját magáról. Tegnap este a Gróf Bercsényi Zsuzsanna könyvtárban Linka Ágnes rádiós műsorvezető vendége volt Fenyő Iván. A felvezetést a múlt hétvégén lezajlott XX. Magyar Drámaíró Versennyel indította, ugyanis Szabó T. Anna „A szecsuáni hóhérok” című nyertes darabjában Fenyő Iván nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. (Erről bővebben korábbi cikkünkben: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/szabo-t-anna-nyerte-a-dramairo-verseny-fodijat) Amit kézzel foghatóan, a baglyot ábrázoló szobrot Sztankay Bedők Bea keramikustól (Sztankay István özvegyétől) csak itt, néhány nappal később vehetett át. Fenyő Iván elmondta, hogy nagyon örült a drámaíró verseny szervezőitől a felkérésnek, mivel sokat tartózkodik külföldön, ezért általában nincs lehetősége színházban játszani, amit most, ha csak egyetlen estén is, de megtehetett. Holott szeret színpadon állni, a színészetet is szereti, ami helyett most „inkább a szabadságomat választom”. Az elismerésnek külön örült. „Ez egy jel, hogy én egy színész vagyok.”

A beszélgetés során szó esett a spiritualitásról, Brazíliáról, a Fény Konferenciáról, melynek Fenyő Iván az alapítója, és ahol egy nap alatt öt-hat előadót hallhatunk „számomra fontos, de teljesen szubjektív, dolgokról”, mint például a pénz, az egészség, a hit. „ Azt szeretném, hogy fél évente legyen egy Fény konferencia, ahova olyan embereket hívok meg, akikre én felnézek és akikről azt gondolom, hogy emberileg is értékesek, a szakmájukban is kimagaslóak és ezért tudnak nekünk valami olyat adni, amitől fény kerül az életünkbe.”

Linka Ágnes a magánéletéről is faggatta vendégét, így megtudhattuk, hogy egy éve él párkapcsolatban egy 26 éves hölggyel, de nincs még itt az ideje, hogy gyereket vállaljanak.

Visszatérve a könyvre: „Nagyon jó üzenetek vannak benne”, értékesek, erőt adóak. Szerzője nyíltan, olykor nyersen fogalmaz érzéseiről, illetve a hazai művészvilágban csodálkozást kiváltó, el nem fogadott amerikai film felkérésről: „Nem akarok udvarias lenni, nem akarok megfelelni és nem akarok diplomatikus lenni. Őszintén akarok élni, mint egy gyerek, (…) azt akarom követni, amit a szívem diktál” – hallottuk. Fenyő Iván tehát arra bátorít mindenkit, hogy merje vállalni a véleményét, önmagát, a kudarcait, ismerje be a hibáit, illetve hogy legyünk őszinték egymáshoz és beszélgessünk.