Farsangi programok helyben, jelmezajánlatok gyerekeknek

0
490

Iskolai farsang, a kulturális intézmények és civilszerveztek által szervezett jelmezbálok és bálok sorára kapunk meghívót februárban. Van, ahol azt is megmondják, milyen ruhát vegyünk fel, de a kisebbek esetében általában fejtörést okoz a szülőknek, hogy mibe öltözzön be a gyerek. Ehhez adunk tippeket.

A farsang a német eredetű „mesélni, locsogni” jelentésű „faseln” szóból származik. Akkor hát beszéljünk kicsit róla, hiszen idén sem unatkoznak a budaörsiek februárban. Az iskolák, óvodák, de még a bölcsődék is nagyon készülnek a farsangi ünnepekre természetesen a felnőttekkel együtt. A Zippel-Zappel német kisebbségi óvodában például egy héten keresztül tartanak a mulatságok. Minden csoport beöltözik és a záróműsorként fel is vonulnak jelmezeikben. Érdekes, hogy a szülők még mindig szívesen készítenek álarcokat, varrnak királylány ruhákat vagy rajzolnak nagy fekete pöttyöket kis katicájuk piros mezére. Talán ennek is üzenete van, hiszen azt mutatja, hogy a szülő igenis foglalkozik a gyermekével, igyekszik az igényeit saját kreativitásával egyeztetni és gyermeke álmait ez által megvalósítani. A Herman Ottó Általános Iskolában ma délutánra komoly műsorral készülnek a farsangi bálra, amiről holnap ugyanitt beszámolunk. A Jókai Mór Művelődési Központ inkább az iskolásokat hívja farsangolni a Musical Farsangra. (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/programajanlo/musical-farsang-a-jokaiban) A Heimatmuseum az évszázados hagyományra visszatekintő Batyusbálra (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/programajanlo/farsangi-batyus-bal) invitál. Budaörs új kulturális színtere, a PostART zenei csemegéket ígér a bálozni, mulatni vágyóknak. (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/programajanlo/farsangi-mulatsag-a-postart-on)

A Pro Musica kórus pedig idén megrendezi a komoly zene kedvelőinek szóló bálját. (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/programajanlo/farsangi-bal)

Visszatérve a gyerekek farsangjaira: a jelmez kiválasztásakor érdemes megfontolni, hogy olyan karakterű legyen, amit a gyermek a későbbiekben is szívesen használ játékai során – mondja bolti eladó. Meghatározó szempontok lehetnek továbbá az ár, a minőség, a kényelem, és persze az is, hogy a gyermek meg ne fázzon, vagy éppen ellenkezőleg, ne legyen melege az amúgy is mozgalmas farsangi mulatság idején. Egy karakterű jelmez több árkategóriában, színben, anyagban és különböző fazonokban is megtalálható az áruházakban, de ha inkább maga készítené el, elég ha az ötletet „ellopja”.

A legkisebbek szívesen bújnak kedvenc állataik bőrébe, szeretik utánozni hangjukat, mozgásukat, viselkedésüket. Ez a választás többnyire a szülőknek is segítség, hiszen a saját ruhák átalakítása nélkül, néhány jellegzetes kiegészítővel máris egy igazi nyávogó kiscica, egy félelmetes tigris, vagy egy ugri-bugri nyuszi áll előttünk. A kicsit nagyobba lányok-fiúk hercegnő-lovag, királylány-királyfi, tündér-manó jelmezeket öltenek szívesen magukra. A fiatalabbak és a felnőttek részére az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vámpíros történetekhez alkalmazkodva egészen extrém, különleges jelmezek ajánlhatók, mint például a titokzatos pókasszony, valamint a Drakula, vámpír és csontváz.A klasszikus jelmezek mellett minden évben újabb és újabb mesefigurák, hősök és kedvencek jelennek meg, de szinte állandóak a Barbie, Ben 10, Backugan, a Terminátor, Star Wars, Transzformer. S a ruhákat érdemes saját magunknak elkészteni, a kiegészítőket már nehezebb, de az elkészült ruhához már egészen olcsón vásárolható álarc, kalap, kesztyű, varázspálca, paróka és persze egész fegyver-arzenálok.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here