Ez várható a játékpiacon karácsonykor

0
746

A közel 45 milliárd forintos játékpiac fele realizálódik az idén a karácsonyi időszakban, amikor hagyományos áruházi vásárlás esetén 6800 forintot, online 8300 forintot költenek a magyar családok játékokra alkalmanként – derül ki a REGIO Játék adataiból. A legtöbb fa alá társas- és kreatív játékok, ruhák és sporteszközök kerülnek, és az ajándékokat a szülők több mint kétharmada a Black Friday akciók keretében tervezi megvásárolni.

 „Becslésünk szerint az idén cirka 45 milliárd forintos játékpiac csaknem fele az év végi ünnepi időszakban fog realizálódni. Ilyenkor darabszámra több, ráadásul magasabb értékű játékok kerülnek a szülők kosarába, számszerűsítve a hagyományos bolti vásárláskor 6800 forint, míg a kiadósabb online beszerzés esetén 8300 forint az átlagos végösszeg” – mondta Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetője. A cég közel 2500 fős mintán végzett friss kutatása alapján idén a szülők egyharmada 5-10 000 forint között, többsége (57%) viszont 10 000 forint felett költ egy gyermek karácsonyi ajándékaira. Idén jellemzően két-három különböző meglepetést találnak a gyermekek a fa alatt. A kutatás szerint a társas- és kreatív játékok valamint a LEGO mellett főként ruhát és sporteszközt fognak rejteni a csomagok. A 14 éven aluliak egyharmada ezenkívül könyvre, a 6 éven aluliak egynegyede pedig kisautóra, egyötöde játékbabára is számíthat.

Növekszik az online, mobilról történő vásárlás

 A megkérdezettek 61 százaléka tervezi online megvásárolni az ajándékokat, elsősorban azért, mert így könnyen össze lehet hasonlítani az árakat, kényelmesebb, és elkerülhető a sorban állás. „A tavalyi évhez képest idén 20 százalékkal nőtt a webáruházunkban történő vásárlás, és 70 százalékkal több a mobilról érkező tranzakciók száma. Az internetes akciók is a virtuális vásárlás felé terelik az embereket, minden második válaszadónk figyeli az ilyen alkalmakat, továbbá sokan keresik az ingyenes házhozszállítás lehetőséget, és készülnek a Black Friday leárazásokra is” – tette hozzá a marketingvezető. A kutatásban résztvevők fele éppen ezért novemberben kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, az utolsó pillanatra százból mindössze egy család hagyja a vásárlást.

Fekete pénteken kezdődik az igazi roham

Tízből hét válaszadó kalkulál jobb ajánlatokkal és egyúttal vásárlással az idei Fekete Pénteken: a legnépszerűbb kategóriák a játékok, elektronikai eszközök, háztartási cikkek és a könyvek. „Minden évben kiterjesztjük a fizikai áruházainkra is a Black Friday kedvezményeket, egy kisebb forgalomnövekedés azonban még csak a tavalyi évben volt először megfigyelhető. Webáruházunk ezzel szemben a háromnapos akció alatt – egy átlagos naphoz képest – sokszoros forgalmat generált 10 600 forintos átlagos kosárérték mellett” – árulta el Gyaraki Dávid. Legtöbben egyébként 31-50 százalékos (46%), valamint 51-70 százalékos (41%) kedvezményekkel lennének igazán elégedettek a REGIO JÁTÉK felmérése alapján.

TOP 10 játékkategória a 2018-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK becslése alapján:

 1. Társasjáték, kártya          
 2. Kreatív, fejlesztő           
 3. LEGO                         
 4. Autó, jármű                  
 5. Baba, babakocsi              
 6. Plüss                        
 7. Bébijáték, kellék            
 8. Szerepjáték                  
 9. Játékfigura                  
 10. Diavetítő, diafilm           

TOP 10 játék a 2018-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK becslése alapján:

 1. Wobbleez totyogó tappancsok unikornis, póni
 2. Építs vagy BUMM társasjáték
 3. Burger Party társasjáték
 4. Magyarul éneklő és beszélő Charlotte baba
 5. Sütikutyusok
 6. Falánk Farkas társasjáték
 7. Ugró pirítós társasjáték
 8. Baby Secrets baba
 9. Dobble deluxe társasjáték
 10. Tacsi Pajti plüss barát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here