Erről döntött ma a képviselő-testület

0
1284

Igazgatói kinevezésről és együttműködési megállapodásról is döntöttek ma délelőtt a képviselők. A polgármester és a helyi Fidesz képviselői között most sem maradt el a pengeváltás, ezúttal a főúton lévő családi benzinkút területére kiírandó pályázat ürügyén. Hamarosan ismét elérhetők az épületkorszerűsítési támogatások is.

Napirend előtt többek között a Tököli utcai játszótérrel kapcsolatban merült fel, hogy a korai sötétedésre való tekintettel külön világítást kellene, hogy kapjon. Majd Wittinghof Tamás polgármester beszámolt az előző ülés óta eltelt időszak eseményeiről, kiemelve a város jelenlegi legnagyobb gondját, hogy az állam 2,3 milliárd forint elvonását tervezi a várostól. (Bővebben korábbi cikkeinkben.) Ezzel kapcsolatban, illetve a budaörsi iskolák jövőjéről tartanak városi szintű szülői fórumot az 1. Sz. Általános Iskola aulájában 2016. november 22-én, az Érdi Tankerületi Központ vezetőjének meghívásával – hívta még rá a figyelmet a polgármester.

Fontosabb döntések

Simon Erikát, a Jókai Mór Művelődési Központ jelenlegi intézményvezetőjét bízták meg újabb öt évre. Az igazgató  megbízása ugyanis 2016. december 31-én jár le, és a magasabb vezetői megbízatás kiírására vonatkozó pályázati felhívás 2016. szeptember 24-én jelent meg, amelyre három pályázat érkezett, Fogarasi Lajos, Németi László és Simon Erika részéről. A szakmai bizottságok is őt javasolták.

Támogatja az önkormányzat a Hermann Ottó Általános Iskola sportudvarán található műfüves pálya befedését, így azt 8-15 óráig az iskola, 15-19 óráig a Liver FC, míg 19-22 óráig a bérlők használhatják majd.

Emellett jóváhagyták az ülésen azt a döntéselőkészítő tanulmányt, amely „Kerékpáros közösségi közlekedési rendszer” kiépítését terjesztette elő Budaörsön.

Korszerűsítési pályázatok

A képviselő-testület nyilvános pályázatokat hirdetett az iparosított, valamint a hagyományos technológiával épült lakóépületek korszerűsítésének, felújításának helyi támogatására. A pályázatok benyújtási határideje 2016. augusztus 15. volt. az iparosított technológiával épült társasházak korszerűsítésére 20 000 000 Ft-ot, a hagyományos technológiával épült társasházak korszerűsítésére szintén 20 000 000 Ft-ot biztosított. A pályázatok elbírálását követően az előirányzatokon 4 844 950 Ft összeg maradt. Tekintettel a hagyományos technológiával épült lakóépületek korszerűsítésének, felújításának helyi támogatására kiírt pályázat népszerűségére, valamint arra, hogy a benyújtási határidőt követően is nagy számban jelentkeztek még a pályázati lehetőséggel élni kívánók, javasolták, és a mai ülésen elfogadták, hogy a hagyományos technológiával épült lakóépületek korszerűsítésének, felújításának helyi támogatására kiírt pályázatot a Képviselő-testület ismételten írja ki, 4.845 eFt keret összeg erejéig.

Kié lesz a kisbenzinkút területe?

Személyeskedésekről sem mentes vitát váltott ki az ülésen a Szabadság út Domb utcától Kálvária utcáig terjedő részén elhelyezkedő kétállásos benzinkút és üzlethelyiség üzemeltetésének, illetve a közterület használatának a megpályáztatása. A benzinkutat jelenleg üzemeltető QUTAS Kft-vel megkötött bérleti szerződés 2017. január 1-jén lejár. S az elmúlt néhány napban Löfler Dávid fideszes képviselő több közösségi oldalon is arról írt, hogy a vele valós szerződés egyszerű meghosszabbítása helyett azért kerül sor pályáztatásra, mert valaki, például egy multi, kiszemelhette magának a területet. A testületi ülés előterjesztésében az szerepel, hogy a QUTAS Kft. kezdeményezte a lejáró szerződés meghosszabbítását, azonban felmerült, hogy az ingatlan további, újabb 10 éves időtartamra történő hasznosításba adására vonatkozóan célszerűbb lehet pályázatot kiírni, és ezáltal a legelőnyösebb hasznosítási formát kiválasztani mind az önkormányzati bevételek, mind a benzinkút által Budaörs központjában nyújtott szogláltatások színvonala tekintetében. A testületi ülésen ezt Bocsi István jegyző azzal egészítette ki, hogy ilyen érték felett egy 2011-ben hozott törvény is kötelezi az önkormányzatot a pályáztatásra. E napirendnél – a szokásoktól eltérően – Farkas László, a benzinkút jelenlegi üzemeltetője is felszólalhatott, aki egyrészt elhatárolta magát az interneten keringő, Löfler-féle sugalmazásoktól, másrészt leszögezte, hogy igyekszi a legjobb pályázatot beadni, hiszen maradni szeretne.

Gyerekeknek szóló kedvezmények

A továbbiakban elfogadták a képviselők a családi napközikkel kötött támogatási szerződés meghosszabbítását. Az elmúlt évekhez hasonlóan az adott év költségvetésének beszámolójához és a következő évi költségvetés előkészítéséhez rögzítették a köznevelési intézmények engedélyezett álláshelyeit, amihez figyelembe vették a képviselő-testület által az év során elfogadott változásokat, illetve a felmerülő intézményi kéréseket.

Megtudtuk, hogy a sikeresen működő iskola-előkészítő Fit’s’kool Oktatási Egyesület új néven és címen lesz elérhető: Fitskool Oktatási Egyesület Törökugrató utca 67. szám alatt. Újra megkötötték az együttműködő partner szerződést a Törökbálinton működő Izgiland Játszóházzal, amely még 2015. október 1-jétől vállalta, hogy Budaörs minden állandó lakosa részére 10 %-os belépési kedvezményt nyújt.

Majd zárt ülés következett, és 11 órától ünnepi ülés keretében adták át a Budaörs Egészségügyért Díjat, a Hauser József Városi Közművelődési Díjat, valamint a Testnevelési és Sport Díjat. (Erről lásd külön cikkünket.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here