Friss díjazottak – az egészségért, a közművelődésért és a sportért

0
881

A Budaörs Egészségügyért Díjat Szilágyi-Horváth Gyöngyi ápolónő, a Hauser József Városi Közművelődési Díjat Tündik Tamás a Szélrózsa Néptánc Együttes vezetője, a Testnevelési és Sport Díjat Vanek Gábor, Vanek Margit, Vanek Ákos, Kovács Zsófia, Tóth Tamás, azaz Budaörsi Triatlon Klub Mix-Váltó csapata és Egri Gyula atlétika edző kapta ma meg az ünnepi testületi ülésen.

 

A díjazottakról az ünnepélyen elhangzott életrajzi adatok:

SZILÁGYI-HORVÁTH GYÖNGYI 1973 óta dolgozik az egészségügy területén. Kezdetben a László Kórház csecsemő osztályán valamint a Csepeli Szakrendelő gyermekosztályán dolgozott,  majd a Pest Megyei Járáshivatalnál vezető-főorvos mellett végezte elhivatottan munkáját.  1983-tól dolgozik Budaörsön, először Legeza doktornő mellett, majd id. Cseke Gábornál körzeti ápolónőként. 2012. augusztusától dr. Nagy Marianna háziorvos mellett folytatta pályafutását. Szilágyi-Horváth Gyöngyi a betegellátásban nagyon aktív szerepet vállal. Kitűnő problémamegoldó készséggel és sok éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.  Munkáját felelősségteljesen, nagy odaadással végzi. Mindig nagy figyelemmel van betegei iránt, és kiemelt figyelmet fordít az idősebb betegekre. Betegei számára, szükség esetén éjjel-nappal rendelkezésre áll személyesen, vagy telefonon. Szabadidejében szívesen sportol és folyamatosan fejleszti ismereteit, amelyeket a napi munkája során hasznosítani tud.

TÜNDIK TAMÁS 1974-ben 19 évesen a táncházmozgalom első hullámával sikerült bekapcsolódnia a Bartók Táncegyüttesbe, azóta is néptáncol.  1976-87. között végezte el a néptáncos szakirányú iskolákat, majd táncház-vezetői diplomát kapott.  1993-ban Budaörsre költözött és családot alapított. Két fia jelenleg is a néptánccsoport tagjai, Tamás segítői. 1995-ben megalakította a „Szélrózsa” Néptáncegyüttest, mely gyermek és ifjúsági csoportjaival együtt jelenleg 350 tagot számlál. A néptáncegyüttes feladatai közé tartozik a néptánc oktatása, a népdal éneklés és a népi kultúra megismertetése és ápolása.  Munkája terén elhívatott, rendszeresen tart Budaörs óvodáiban és iskoláiban néphagyományokkal kapcsolatos foglalkozásokat. A néptáncegyüttes aktív szereplője a város kulturális életének.  1997 óta a Gyepűk Népe Alapítvány kuratóriumi elnöke és számos szakmai szervezet tagja. Az alapítvány segítségével közel 120 néptáncos tábort szervezett, melyben 2000-nél is több határon túli magyar gyermek találkozott a népi kultúrával.  Harmincöt éve vezet táncházakat Budapesten és Budaörsön gyerekek és felnőttek számára egyaránt.  15 éve töretlen lelkesedéssel szervezi meg a „Virágok Vetélkedése” Kárpát-medencei Népdalénekes találkozót, melyre hazai és határon túli énekesek érkeznek.

Idén több elismerésben és kitüntetésben részesült: januárban Csokonai Vitéz Mihály – Alkotói Életmű Díjat vehetett át, áprilisban Táncház Érmet kapott, júniusban Apáczai Csere János pedagógiai szakmai díjat.

EGRI GYULA 1993 óta az Illyés Gyula Gimnázium testnevelő tanára, a BDSE Atlétikai szakosztályának vezetője. 2008-tól a Pest Megyei Diáksport Szövetség elnöke, elnökségi tagja a Magyar Diáksport Szövetségnek.  Tanítványai számos országos, középiskolás és egyesületi bajnokságot nyertek, illetve helyezést értek el. Az általa felkészített sportolók több alkalommal nyertek díjakat, köztük: Budaörs Város Testnevelési és Sport Díját, a Legjobb Középiskolás Sportolója, és a Legjobb Ifjúsági Sportolója díjat.

A BDSE atlétái irányítása alatt különböző országos bajnokságokon 49 arany, 58 ezüst és 73 bronzérmet szereztek. Pest megyei szereplésük kiemelkedő: 388 megyei bajnoki cím, 187 megyei második helyezés, 139 harmadik helyezést értek el. A diákolimpiai versenyeken az elmúlt két esztendőben 2 országos bajnokságot, 4 országos második és 5 országos harmadik helyezést szereztek. Megyei szereplésük mérlege: 6 arany, 14 ezüst és bronzérem. 2015-ben Varsóban a Nemzetközi Gyermek Atlétikai játékokon 2 tanítványa első helyet lett.

2006-tól rendezi meg Budaörs Város Atlétikai Bajnokságát,

1986-ban a Magyar Atlétika legeredményesebb utánpótlás nevelő edzője, 2005-ben pedig Pest Megye Legjobb Atléta Edzője címet nyerte el. 2009-ben Budaörs Város Testnevelési és Sport Díját kapta meg.

BUDAÖRSI TRIATLON KLUB MIX-VÁLTÓ CSAPATA- 2014 nyarán a Triatlon Váltó Világbajnokságon Magyarország csapata, amit a Budaörsi Triatlon Klub négy versenyzője alkotott, bronzérmet nyert Nagy Britannia és Franciaország mögött. 2016 május végén Lisszabonban a TriatIon Európa Bajnokságon ugyanebben az összeállításban ismét bronzérmet vehettek át sportolóink Nagy Britannia és Oroszország mögött. A két történelmi siker között eltelt 2 év, amely alatt lezajlott a 2016-os Riói Olimpia triatlon versenyeinek kvalifikációs időszaka. A 24 hónap alatt elért 14 legjobb Világbajnoki futam illetve Világkupa helyezés alapján lehetett olimpiai részvételi jogot szerezni. Kovács Zsófia, Vanek Margit és Tóth Tamás is eredményesen teljesítette a kvalifikációt, így a Riói Olimpián képviselhették Magyarországot. Itt is helyt álltak és a 24. 33. és 45. helyen zárták a versenyeket. Vanek Ákost hosszan tartó sérülése a kvalifikációban megakadályozta, és csak az Európa Bajnokságon térhetett vissza a nemzetközi élvonalba. A Sport díjra nemcsak az Európa Bajnoki bronzérem, hanem az elmúlt 2 év során folyamatosan nyújtott világszínvonalú teljesítményük is érdemessé tette a csapatot.

A díjakkal emlékérem és díszoklevél jár, és az évente megállapított minimálbér ötszörös összege illeti meg.  A fentiek mellé a kitüntetett egy Budaörs címerrel gravírozott egyedi karórát is kap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here