Épül a református templom és már majdnem szerkezetkész a görögkatolikus Szent Demeter templom

0
913

A Szabadság út 71. szám alatt 2019. szeptember 22-én volt az alapkő letétele az új református templomnak és gyülekezeti központnak. Az építkezés látványosan halad, az épületet jövő húsvétkor tervezik átadni. A 2013 óta hol több, hol kevesebb sikerrel épülő görögkatolikus Szent Demeter templom kivitelezése is látványos szakaszába érkezik a közeljövőben.

Az új református templom és gyülekezeti központ építése azután kezdődött, hogy februárban a református közösség tagjai társadalmi munkában előkészítették a munkaterületet, hogy megkezdődhessen rajta az építkezés. A telek hátsó részébe tervezett kétlakásos parókia épületével kezdtek a kivitelezők, ennek idén augusztus 8-ig kell elkészülnie. Az utcafronti templomépületet jövő év húsvétjára tervezik befejezni, illetve akkor kerülhet sor majd az átadásra. A templom magába foglalja majd a lelkészi hivatalt és a különböző gyülekezeti helyiségeket. A nagyarányú üvegfelületekkel bíró templom előterében közösségi társalgó lesz, mely a gyülekezeten belüli szociális kapcsolatok megerősítését is szolgálhatja majd. Az épületet úgy tervezték, hogy befogadóképessége mobilis legyen, így a jövőbeli események részvevőinek létszámához igazíthatók majd a belső terek. A beruházáshoz szükséges összeg hozzávetőlegesen 800 millió forint, mely úgy jött össze, hogy az egyházközség még 2018-ban 400 millió forintot kapott az egyházkerülettől, melyet egy állami pályázaton nyertek, a másik 400 milliót közvetlenül a kormányzattól kapták támogatásként. A budaörsi református közösség honlapjáról kiderül, hogy a gyülekezet adományaiból is összegyűlt mintegy 20 millió forint, ami bár eltörpülni látszik a 800 millió mellett, Varga András gondnok állítja, az is szükséges volt ahhoz, hogy a szükséges szerződéseket aláírják és elkezdődhessen az építkezés. Azonban a honlapon olvasható beszámolójában hozzáteszi, hogy folytassuk és tartsuk meg a templomépítés céljára felajánlott adakozási kedvünket, ami eddig jellemezte a gyülekezetet, hiszen a megépülő gyülekezeti központ üresen fog megépülni, és a berendezési tárgyakra vagy az orgonára még nincs forrásunk.

A görögkatolikus Szent Demeter templom 2013 óta épül, hol rövidebb, hol hosszabb leállásokkal, kivitelezői problémákkal. Legutóbb 2017-ben írtunk az akkori helyzetéről. azonban idén új lendületet vett az építkezés, és hamarosan, várhatóan július végére szerkezetkész lesz az épület. Ennek eléréséhez azonban még el kell készülnie a templom tetején annak a fogadószerkezetnek, amire ráillesztik majd azt a 20 tonnás vasbeton kupolát, amit a talajszinten, egy zsaluzaton készítettek el, és amit majd egy 120 tonnás autódaru fog a helyére emelni. Ezután kezdhetik majd meg a belső munkálatokat (elektromos és gépészeti alapszerelést, belső vakolást, burkolatokat és az aljzat kialakítását), illetve a külső homlokzat kialakítását, ami szintén nagy feladat lesz. Az épület szerkezetkész állapotba kerülése után a folytatásról majd a Hajdúdorogi Főegyházmegye illetékesei fognak dönteni.

Forrás: a TV2040 nyomán

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here