Élenjáró sporttraumatológia – nem csak élsportolóknak

0
297

A Budaörsi Egészségügyi Központot felkereső betegek az utóbbi időben gyakran találkoznak ismert sportolókkal. Ők is páciensek: valamilyen sportsérülés nyomán szorulnak kivizsgálásra, műtéti rehabilitációra, utógondozásra.

Az élsportoló gyakran a szemünk előtt szenved súlyos sérülést, akár olyat, amit látva nehéz elképzelni, hogy valaha is folytatni tudja pályafutását. Azután eltelik pár hét, hónap, és kedvencünk ismét a pályán van, teljes erőbedobással küzd saját sikeréért, csapatáért, nemzetéért. Hogyan lehetséges ez?

Igaz, hogy mi, sportsebészek a legfejlettebb, gyakran drága technológiákkal és technikákkal dolgozunk, de városi legenda, hogy a sportolók valamilyen szupertitkos, földi halandók számára elérhetetlen ellátásban részesülnek, csodapirulákat kapnak” – nevet dr. Majzik Ernő ortopéd traumatológus, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvosigazgatója. – „A sebész szempontjából a szalagszakadás akkor is szalagszakadás, ha a gyümölcsfáról esett le valaki metszés közben, meg akkor is, ha kapura lövés után fogott rosszul talajt a kézilabdapályán. Az élsportolók gyorsabb rehabilitációja erős és egészséges izomzatuk mellett akaraterejüknek köszönhető, magyarán annak, hogy mindent megtesznek gyógyulásuk érdekében, pontosan betartva kezelőorvosuk utasításait. Számukra ez létkérdés, és persze »munkáltatójuk«, vagyis egyesületük, a tágabb közösség vagy akár az egész ország is ezt várja el tőlük” – magyarázza a szakember.

Dr. Majzik Ernő

A sportsebészet vagy más néven sporttraumatológia az ortopéd és baleseti sebészet ágaként mára önálló szakterületté vált, feladata a sport- vagy sportjellegű tevékenység kapcsán bekövetkező degeneratív elváltozások, főleg ízületi és izomsérülések diagnosztizálása és gyógyítása. A cél a fájdalom megszüntetése, a funkció teljes körű helyreállítása és végső soron annak elérése, hogy a páciens a korábbival megegyező szinten tudja folytatni jelentős igénybevétellel járó tevékenységét. Ez a mozgást kedvelő amatőrökre éppúgy igaz, mint a profi sportolókra.

A tét tehát nem csekély, és az élsportolók nem hazardírozhatnak: a legjobbhoz kell fordulniuk. Olyan szakembert keresnek, akinek a neve és munkássága garancia a sikerre. Majzik Ernő személyében ilyen iskolateremtő orvos vette át a szakmai irányítást a Budaörsi Egészségügyi Központban 2021-ben.

Dr. Majzik Ernő diplomája megszerzését követően a Székesfehérvári Szent György Kórház Traumatológiáján és Sportsebészetén helyezkedett el, és 1995-ben azonnal csatlakozott az Abkarovits Géza – ma ugyancsak a budaörsi orvosi gárda tagja – által megszervezett sportsebészeti csapathoz. 2016-ban Siófokra került, ahol a baleseti sebészet osztályvezetőjeként már ő hozta létre a sportsebészeti részleget.

Kivételes érzékét és tudását már fiatalon elismerték a sport világában is: 1998-ban felkérést kapott az Alba Volán férfi jégkorongcsapatához. A felnőtt jégkorong-válogatott mellett 2003 óta dolgozik mint csapatorvos, emellett több kézilabda-, kosárlabda- és labdarúgó-sportegyesület szerződött sportsebésze. Svájcban, Ausztriában és Németországban képezte tovább magát, szűkebb szakterületre a boka-, térd- és vállsérülések gyógyítása, munkájában a konzervatív és műtéti megoldások széles repertoárját alkalmazza. Keresettségét mutatja, hogy az általa vezetett operációk száma pályafutása kezdetétől meghaladja a 30 ezret – de már Budaörsön is több mint 1700 ortopédiai műtétet hajtott végre az itt töltött szűk három esztendő alatt –, az intézmény tulajdonosi hátterét adó TritonLife Csoport pedig személye köré szervezi sportsebészeti tudásközpontját.

Amikor Budaörsre jöttem, választásomban közrejátszott a színvonalas környezet, a betegközpontú szemlélet és az a munkakultúra, amit elődeim alakítottak ki az intézmény egynapos sebészeti részlegén. A 2004 óta végrehajtott több tízezer műtét, ezen belül több ezer sikeres ortopédiai beavatkozás komoly tapasztalati tőkét jelent. Erre alapozva emeltük sportsebészetünket az ország egyik legkeresettebb ellátóhelyévé, így olyan sportolók súlyos sérülés utáni műtéti rehabilitációjához járulhattunk hozzá, mint Tóth Gabriella válogatott kézilabdázó vagy Kalmár Zsolt és Futács Márkó válogatott labdarúgók” – említ meg Majzik Ernő néhány ismertebb nevet.

Szécsi Márk, a DVSC labdarúgója térdműtét után

2021 őszétől a Budaörsi Egészségügyi Központ felújított műtőszintjén három műtőben folynak az operációk. A harmadik egység már nemcsak nappali és egyéjszakás műtétek, hanem nagyobb beavatkozások végrehajtására is alkalmas. 2022. március 21-én az intézmény 15 ágyas ortopédiai fekvőbetegosztály üzemeltetésére kapott engedélyt. Ez a gyakorlatban térd- és csípőprotézisek beültetését jelenti.

A budaörsi ortopédiai műtétekről és sebészeti beavatkozásokról részletesebben lehet tájékozódni a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján, illetve e-mailben és telefonon is lehet érdeklődni az info@budaorsisebeszet.hu címen vagy a +36 70 668 0591-es telefonszámon.

A sorozat korábbi cikkei:

Térdprotézis? Közel a megoldás!

Csípőprotézis: várakozás nélkül!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here