Térdprotézis? Közel a megoldás!

0
423

Igen, kedves olvasóink, ez itt a reklám helye (is).

Térdprotézishez jutni manapság két módon lehet. Az egyik út a közfinanszírozott ellátás, amelyben a több hónapos várakozás bizonytalansággal, a testi-lelki egészség további romlásával, sokszor elviselhetetlen fájdalmakkal jár. A dr. Majzik Ernő által irányított budaörsi ortopéd sebészet nem egyszerűen gyorsító sáv, hanem sokak számára az optimális megoldás, ráadásul lakóhelyük közelében.

2021 őszétől a Budaörsi Egészségügyi Központ felújított műtőszintjén három műtőben folynak az operációk. A harmadik egység már nemcsak nappali és egyéjszakás műtétek, hanem nagyobb beavatkozások végrehajtására is alkalmas. 2022. március 21-én az intézmény 15 ágyas ortopédiai fekvőbetegosztály üzemeltetésére kapott engedélyt. Ez a gyakorlatban térd- és csípőprotézisek beültetését jelenti.

Miért a mesterséges térd?

A mesterséges térdízület, vagyis térdprotézis beültetését általában ízületi kopás teszi szükségessé. Ez legtöbbször a páciens életkorából és életmódjából adódó elhasználódás, azaz időskori kopás, de lehet ízületi ficam, gyulladásos vagy daganatos betegség, esetleg baleseti elváltozás vagy sportsérülés folyománya is. Ha a térdízületet borító porc valamilyen okból elkopik, illetve a kopás mértéke eléri a kritikus szintet, a beteg nagy fájdalmat tapasztal, hiszen mozgás közben a csont csonttal súrlódik.

Páciens és orvosa alapos kivizsgálás után akkor dönt a protézisbeültetés mellett, amikor a konzervatív terápiáktól – életmódváltás, gyógyszerek és gyógyhatású készítmények szedése, gyógytorna stb. – már nem várható érdemi javulás. A modern térdízületi protézisek tartós megoldást kínálnak az előrehaladott ízületi kopástól szenvedő páciensek számára: a fájdalmak csökkennek, sokszor megszűnnek, az egészséges mozgás gyakorlatilag maradéktalanul helyreállhat.

Operáció előtt és után

A Budaörsi Egészségügyi Központban az egynapos sebészeti részleg 2004-es megalakulása óta több tízezer műtéti beavatkozásra, ezen belül több ezer ortopédiai műtétre került sor, kiemelkedően jó betegbiztonsági mutatókkal. Természetesen minden operáció – így a térdprotézis-beültetés is – kockázatokkal jár. Az alapos előzetes kivizsgálás célja az egyénre jellemző kockázatok kiszűrése és minimalizálása:

Az optimális protézisről és a beültetéséhez szükséges műtéti eljárásról az orvos által előírt előzetes vizsgálatok – általában térdröntgen, bizonyos esetekben CT- vagy MR-kép – alapján orvos és páciense közösen dönt. A műtéti alkalmasság megítéléséhez és a biztonsághoz minden esetben szükséges a páciens általános állapotának felmérése, ennek érdekében a szakorvos laborvizsgálatokat ír elő. Az altatásos beavatkozás előtt a páciensnek aneszteziológiai konzultáción is részt kell vennie.

A műtét időigénye megközelítőleg egy óra. A komplikációmentes operációt követően a lábadozó páciens általában három éjszakát tölt el szállodai körülmények között az intézményben. A cél a megfigyelés, a zavartalan posztoperatív időszak elindítása, valamint a fájdalomcsillapítás. (Normális fejlemény, hogy a térdprotézisműtétet követő 48–72 órában erős fájdalmak jelentkeznek.) A megbeszélt fájdalomcsillapítást a beteg otthonában folytatja.

A műtét utáni mozgásrehabilitáció, vagyis a gyógytorna már a második naptól elkezdődik a mozgásterjedelem kialakítása, a combizomzat erősítése érdekében. Megfelelő gyógytorna és a páciens teljes körű együttműködése esetén a pótolt ízületet három hónap múltán már teljes spektrumában mozog, a felépült beteg segédeszköz nélkül tud járni. A következő hónapokban a páciens további javulást érhet el a gyógytorna öntevékeny folytatásával, a javasolt életmódtanácsok betartásával!

A budaörsi teamek által alkalmazott minimálinvazív (izomátvágással nem járó) műtéti eljárások és az egyénre szabott rehabilitációs programok a minimumra szorítják a felépülési időt, a páciens a lehető leghamarabb visszatérhet egészséges normál életviteléhez.

Várakozás nélkül, versenyképes áron

A budaörsiek megszokták, hogy az egynapos sebészeten számos beavatkozáshoz közfinanszírozott formában juthatnak hozzá. A nagy értékű ortopéd protetikai műtétek egyelőre nincsenek benne a társadalombiztosítás által támogatott körben. Az intézményt választók ugyanakkor lakóhelyük közelében, kellemes és biztonságos körülmények között, összeszokott sebészi teamek közreműködésével szabadulhatnak meg kínzó fájdalmaiktól, és jutnak tartósan jó életminőséghez kedvező áron, a lehető legrövidebb átfutási idővel – magyarán várakozási idő nélkül.

Névjegy

Majzik Ernő ortopéd traumatológus 2021. január 1-jével vette át a stafétát Gamal Eldin Mohamedtől a Budaörsi Egészségügyi Központ orvosigazgatójaként és az egynapos sebészeti ellátás irányítójaként. Szakterületei a térd, a boka, a váll és a könyök sérüléseinek rekonstrukciója, valamint a degeneratív elváltozások gyógyítása. Sportsebészként, két évtizedes kórházi ortopéd traumatológiai tapasztalattal a háta mögött azt tűzte ki célul kollégáival, hogy a budaörsi sebészetet – a hazai multidiszciplináris egynapos sebészet úttörő intézményét – Magyarország vezető ortopéd protetikai ellátóhelyévé teszi.

A budaörsi térd- és csípőprotézis-beültetésekről részletesebben lehet tájékozódni a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján. A protetikai beavatkozásokról e-mailben vagy telefonon is lehet érdeklődni: info@budaorsisebeszet.hu; +36 70 668 0591.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here