Csípőprotézis: várakozás nélkül!

0
83

Mesterséges csípőhöz jutni a közfinanszírozott ellátás keretében ma több hónapos várakozással, bizonytalansággal, a testi-lelki egészség romlásával, sokszor elviselhetetlen fájdalmakkal jár. A dr. Majzik Ernő által irányított budaörsi ortopéd sebészet gyakorlatilag azonnali megoldást kínál. A környékbeliek számára a közelség is előnyös.

2021 őszétől a Budaörsi Egészségügyi Központ felújított műtőszintjén három műtőben folynak az operációk. A harmadik egység már nemcsak nappali és egyéjszakás műtétek, hanem nagyobb beavatkozások végrehajtására is alkalmas. 2022. március 21-én az intézmény 15 ágyas ortopédiai fekvőbetegosztály üzemeltetésére kapott engedélyt. Ez a gyakorlatban térd- és csípőprotézisek beültetését jelenti.

Miért kell művi csípő?

Csípőprotézis beültetésére tipikusan akkor van szükség, ha a csípőízület kopása előrehaladott, a páciens mozgása beszűkül, fájdalmai más módon – az életmód megváltoztatásával, tornával, konzervatív gyógymódokkal – nem szüntethetőek meg. Az ízületi porckopás (artrózis) a tudomány jelenlegi állása szerint visszafordíthatatlan folyamat, ami az öregedés következtében magától, normál terhelés mellett is kialakul, máskor gyulladásos vagy tumoros, esetleg anyagcsere-betegség vagy valamilyen trauma súlyosbítja.

A csípőműtétek területén az utóbbi évtizedekben a hagyományos és az oldalsó feltárásos beavatkozások mellett előtérbe került az ún. elülső feltárásos minimálinvazív technika. Ez azt jelenti, hogy a sebész az implantátumot a lehető legkisebb bemetszéssel, az izmok eltolásával (átvágásuk nélkül), a mozgatóidegeket megkímélve helyezi be.

A csípőprotézis-műtét altatásban vagy gerincérzéstelenítésben történik, alapesetben 45–60 percet vesz igénybe.

Operáció előtt és után

Általánosságban elmondható, hogy a művi csípő beültetése az idősebb emberek számára is elérhetővé vált, vagyis az alkalmasság elsősorban nem az életkor, hanem inkább általános fizikai állapot kérdése. Bárki alkalmas lehet a műtétre, akire nézve az altatás és a műtéti terhelés nem jelent túlzott kockázatot, illetve egyéb egészségi okból nem tartozik valamilyen fokozott kockázatú csoportba.

Az ízületi porckopást a tapasztalt ortopéd szakorvos a beteg fizikális vizsgálatával gyakorlatilag azonnal diagnosztizálni tudja, egyúttal kizárja a csípő egyéb primer vagy másodlagos megbetegedésének lehetőségét. A diagnózist röntgenképekkel, szükség esetén CT-vizsgálattal lehet megerősíteni és pontosítani.

A Budaörsi Egészségügyi Központban az egynapos sebészeti részleg 2004-es megalakulása óta több tízezer műtéti beavatkozásra, ezen belül több ezer ortopédiai műtétre került sor, kiemelkedően jó betegbiztonsági mutatókkal. Természetesen minden operáció – így a csípőprotézis-beültetés is – kockázatokkal jár. Az alapos előzetes kivizsgálás célja az egyénre jellemző kockázatok kiszűrése és minimalizálása. A műtétet megelőzően a szakorvos a szokásos laborvizsgálatokon kívül kérhet pl. góckutatást, kardiológiai, fül-orr gégészeti, nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálatot stb. Ha a műtét altatásban történik, a páciensnek aneszteziológiai konzultáción is részt kell vennie.

A komplikációmentes csípőprotézis-műtétet követően a lábadozó betegnek három éjszakát kell eltöltenie az intézményben. A cél a megfigyelés, a zavartalan posztoperatív időszak elindítása, a fájdalomcsillapítás és a mobilizálás. Az alkalmazott műtéttípustól függően a páciens a beavatkozás másnapján, néha már aznap felkelhet, az operált ízületet terhelheti. A mobilizációt, a mozgások betanítását intézményünk gyógytornásza indítja el a operáló orvossal történt konzultáció alapján.

A csípőprotézis-beültetést követően ideális esetben teljes gyógyulás érhető el, a páciens fájdalmai megszűnnek, csípőízületének mozgása teljes spektrumúvá válhat. Jó eredmény akkor várható, ha a páciens a szakorvos és a gyógytornász utasításait maradéktalanul betartja, tanácsait megfogadja. Az utasítások mindig egyénre szabottak!

A gyógytornász által irányított gyógytorna időtartama általában másfél hónap, ezt követően a mozgásrehabilitációt egyénileg kell folytatni. A kíméletes sporttevékenységeket (úszás, kerékpározás) és az irodai jellegű munkát rendszerint hat hét, az intenzív, irányváltoztatásos sportokat és a kíméletes fizikai munkát tizenkét hét után lehet elkezdeni. A következő hónapokban a páciens további javulást érhet el a betegség során sorvadásnak indult izmok módszeres edzésével, a pszichés önbizalom visszaszerzésével. Ehhez kulcsfontosságú az előírt torna öntevékeny folytatása és a javasolt életmódtanácsok betartása.

Várakozás nélkül, versenyképes áron

A budaörsiek megszokták, hogy az egynapos sebészeten számos beavatkozáshoz közfinanszírozott formában juthatnak hozzá. A nagy értékű ortopéd protetikai műtétek egyelőre nincsenek benne a NEAK által támogatott körben. Az intézményt választók ugyanakkor lakóhelyük közelében, kellemes és biztonságos körülmények között, összeszokott sebészi teamek közreműködésével szabadulhatnak meg kínzó fájdalmaiktól, és jutnak tartósan jó életminőséghez kedvező áron, a lehető legrövidebb átfutási idővel – magyarán várakozási idő nélkül.

Névjegy

Majzik Ernő ortopéd traumatológus 2021. január 1-jével vette át a stafétát Gamal Eldin Mohamedtől a Budaörsi Egészségügyi Központ orvosigazgatójaként és az egynapos sebészeti ellátás irányítójaként. Szakterületei a térd, a boka, a váll és a könyök sérüléseinek rekonstrukciója, valamint a degeneratív elváltozások gyógyítása. Sportsebészként, két évtizedes kórházi ortopéd traumatológiai tapasztalattal a háta mögött azt tűzte ki célul kollégáival, hogy a budaörsi sebészetet – a hazai multidiszciplináris egynapos sebészet úttörő intézményét – Magyarország vezető ortopéd protetikai ellátóhelyévé teszi.

A budaörsi térd- és csípőprotézis-beültetésekről részletesebben lehet tájékozódni a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján. A protetikai beavatkozásokról e-mailben vagy telefonon is lehet érdeklődni: info@budaorsisebeszet.hu; +36 70 668 0591.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here