Budaörsi kertbarátokat díjaztak az OMÉK 2017 kiállításon

0
1439

Nagy Sándorné Ági, a Budaörsi Kertbarátok, valamint Polgár Marianne Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat nyertek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron, amit dr. Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettestől és Kovács Szilvia programigazgatótól, Karcag város alpolgármesterétől vehettek át a záróünnepségen szeptember 24-én.

„A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei program öt éve egyre népszerűbb, egyre több települést és kertművelőt vonzó versengés, ami a konyhakerti kertművelésre irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy  összegyűjtse és elismerje azokat, akik gondosan, szeretettel őrzik mindazt a tudást, amit nagyszüleiktől tanultak, vagy olyan saját technikákat alkalmaznak, amellyel egészséges zöldségek-gyümölcsök termesztésére képesek. 

A kiállítás záróünnepségén dr. Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Az agrárium a nemzetgazdaság stratégiai ágazata – hangsúlyozta. Az idei OMÉK a termelők, feldolgozók, vásárlók egységességét jelenítette meg, olyan hagyományokat és kincseket bemutatva, amelyeket őseinktől örököltünk és nem csupán tiszteletből követünk, hanem a kor kihívásaihoz igazodva versenyképességünk megtartásáért, fejlődésünk érdekében kell, hogy jól használjunk.

Majd Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere, a verseny ötletgazdája állt a mikrofon elé. „Drága kerteseim!” – tárta szét karját, mintha mindenkit átölelne. Elmondta, hogy 2012-ben Karcagon hirdette meg először a versenyt, akkor 22 kert jelentkezett. 2013-óta országos meghirdetésű a program, és szép számmal jelentkeznek kertek  a határon túlról is.  Ebben az évben 366 településről pályáztak és  több száz szervezet vállalta fel „A legszebb konyhakertek” helyi verseny lebonyolítását. Több mint 1500 önkéntes zsűritag látogatta meg a kertművelőket, az ország minden szegletében és a határon túl is.

Az idén 366 településről 2351 kert nevezett, több mint 16.000 kertművelő mutatta meg kertjét, közülük 84 településről 240-at jelöltek országos díjra. Az országos zsűri 7 kategóriában összesen 72 Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat osztott ki. 53 országos, 10 országos Megerősítő, 6 Örökös és 3 kert Életmű díjat vehet át. A díjhoz a kisplasztikát Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász, Magyarország érdemes művésze készítette. A Növényi Diverzitás Központ az országos díjra jelöltek számára génbanki vetőmagcsomagokat ajánlott fel.

Talán a legnagyobb taps a 94 éves Pali bácsinak szólt, aki már 2015-ben a Legtapasztaltabb kertművelő különdíját érdemelte ki, szívesen osztja meg a közel évszázados tudását, nagy gondot fordít a környezetében élők motiválására. Öröm volt látni, hogy sok fiatal is részt vett a mozgalomban: 2017-ben 8 700 húsz év alatti fiatal mutatta meg az általa művelt konyhakertet, közülük többen, óvodák, iskolák, fiatal házaspárok kisgyermekeikkel, nagyszülők unokáikkal vehették át az országos elismerést.

A budaörsiek lelkesen tapsoltak, amikor Temerin képviselőjének nevét hallották, hiszen a temerini kertbarátokkal több éves jó kapcsolatot ápolnak. Magyarkanizsáról, Budaörs testvértelepüléséről is érkeztek díjazottak.

A legemlékezetesebb pillanatok azonban számukra azok voltak, amikor felolvasták Nagy Sándorné Ági és a kertbarátok, majd Polgár Marianne nevét. Nekik ezúton is gratulálunk, köszönjük, hogy öregbítették városunk hírét és további sikereket kívánunk!

Köszönet illeti a helyi verseny lebonyolítását vállaló Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körét is. Ez magában foglalta a nevezések koordinálását és a zsűrizés minden kertnél két alkalommal végzett kertszemléjét (például minden nevezett kertről 2×20 fotót kellett beküldeni a kitöltött formanyomtatványokkal), valamint a szervezőkkel a folyamatos kapcsolattartást.

A települési verseny szervezését önkormányzatok, különböző civil szervezetek, kertbarát körök, leader HACS-ok, IKSZT-ek, óvodák, iskolák, lakóközösségek, szövetkezetek, református egyházközségek, katolikus plébániák, és néhány településen magánszemélyek vállalták magukra.

„Bízunk benne, hogy a siker, Budaörs önkormányzatát is arra sarkallja, hogy jövőre a helyi verseny élére áll” – jegyezték meg a díjátadó után a budaörsi kertbarát kör tagjai.

Írta: Steinhauser Klára és Polgár Marianne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here