Budaörsi kápolnák: a Szeplőtelen fogantatás kápolna

0
2595

A kápolnát 1855. október 15-én szentelték fel a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére. Cikkünk 2018-ban jelent meg. Ez utánközlés.

A városunk fölé magasodó Kő-hegyen álló kápolna, amelynek történetét ebben a cikkben mutatjuk be Önöknek, már messziről ragyog a napsütésben. Minden hétvégén népes családok másszák meg a hosszú lépcsősort, hogy megcsodálhassák onnan a kilátást.

 

A Kő-hegyi kápolnát az egykori istenfélő Wendler Ferenc (1815-1897) építette, aki 1853-ban egy bányaszerencsétlenség során hite szerint Szűz Mária segítségének köszönhetően életben maradt. Álmában több alkalommal megjelent Szűz Mária és kijelentette: „Én vagyok a Szeplőtelenül Fogantatott.” 1855 tavaszán rokonokkal és ismerősökkel együtt munkához látott, hogy hálából és mementóul utat készítsen a Kő-hegyre, majd Scitovszky János hercegprímás, esztergomi érsek engedélyezésével megkezdte a kápolna építését, amelynek alapkövét 1855. május 5-én Brunner János plébános rakta le. A kápolnát 1855. október 15-én szentelték fel a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

Feleségének halála után Wendler Ferenc elhatározta, hogy a kápolnáról az élete hátralevő részében megfelelően kíván gondoskodni, ezért a kápolna melletti sziklába fáradságos munkával egy barlangot vájt, majd 1878-ban oda is költözött, hogy az épület közelségében élhessen. 1897. február 21-én hunyt el, sírja a kápolna mögött található. Elhunyta után fia, Wendler András, majd 1920-tól unokája, Grósz Mátyás vette át a kápolna gondozását, aki remeteként ott is élt a barlangban. A kápolna búcsúja az évek során az egész környék ünnepévé vált, amelyre rengeteg zarándok érkezett. Az épületet 1944 és 1945 között több találat is érte, majd az 1946-ban kezdődött kitelepítést követően a  köveit elhordták.

A kápolna újjáépítésének gondolata 1996-ban fogalmazódott meg, 1997-ben a háború viszontagságai elől megmentett Mária szobor is visszakerült Budaörsre. A kápolna alapkövét 2003. május 5-én rakták le, majd a budaörsi lakosok összefogásával pár hónap alatt újjáépült.

Felszentelésére 2003. október 15-én került sor. 2004 szeptemberében megszentelték a kápolna harangjait és az épület mellett álló Szentháromság szobrot is, majd 2006-ban elkészült a kápolnához vezető lépcsősor is. 2008 szeptemberében felkerült a hegyre a Seregi József budaörsi szobrászművész által újjáalkotott Kőkorpusz is, amelynek eredetije szintén a kitelepítést követően semmisült meg.

A Kő-hegy egyike városunk szakrális helyeinek, ahol a szerencsések még manapság is gyönyörű jelenéseknek lehetnek szemtanúi. A Kő-hegyi búcsú hagyományát a hívek pár éve újraélesztették: idén szeptemberben immár ötödik alkalommal vonulnak fel és tartják meg az ünnepi szentmisét a kápolnánál.

Városunk eddig bemutatott műemlékei: Starentanz kápolna és Csulits-kápolna.

Felhasznált forrás: Grósz András és Filipszky István: Budaörs Lexikon

Fotók: Kótány Katica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here