Fentről vigyázzák városunkat – Szűz Mária, János apostol és a Szentháromság

0
2217

Amikor városunk szobrait vesszük számba, természetesen nem hagyhatjuk ki a Kő-hegyen és a Kálvária-dombon álló emlékműveket, így ezt a cikket ezeknek az emlékeinknek szentelem.

A 174 méter magas Kálvária-domb valójában egy szabályos alakú gejzírkúp, amely valaha a község határán állt, mára azonban már teljesen körbefogja a város, és egyre inkább a közepe felé tolódik. A domb alján kis kápolna áll, amelynek első változatát Kreisz Jakab építtette 1817-ben. Innen a domb tetejére vezető, tizennégy stációból álló keresztút építése 1821-ben kezdődött, és harminc éven át tartott. A kereszt két oldalára Szűz Mária és János apostol szobra került.

Sajnos az eredeti alkotások a világháború viharai közepette tönkrementek és elvesztek. A Kálvária-domb rekonstrukciója az ezredfordulón történt meg széles városi összefogásnak köszönhetően: 2000-ben ismét helyükre kerültek a stációk és a kereszt is, 2002 óta pedig ismét áll a kápolna is a domb lábánál. Alig egy évtized múltán, 2011-ben Szűz Mária és János apostol szobra is visszakerült a kereszt mellé, ahol azóta állnak, szerencsére nagy megbecsülésben.

Másik fontos emlékhelyünk a közelben lévő, mintegy 235 méter magas Kő-hegy tetején található a Szeplőtelen Fogantatás, más néven Mária-kápolna, amelyhez 2006-ban egy csodaszép, monumentális lépcsősort építettek. A csúcs egyik szikláján hatalmas fémkereszt magasodik a város felé. A kápolna oldalában egy gyönyörű, aranyozott díszítésű Szentháromság szobor áll, amely Rákos Péter alkotása. Felszentelésére 2004-ben került sor. A kápolna másik oldalára pedig pár évvel később egy kőkereszt is került, melynek az eredetije szintén megsemmisült a vészterhes időkben. A Kőkorpuszt, amely Seregi József szobrászművész alkotása, 2008-ban szentelték fel.

Egyéb források: www.budaors.hu, budaors.varosom.hu, valamint Filipszky István, Grósz András: Budaörs lexikon

Fotók:Petőházi Emese Írta:Tatai Diána

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here