Kell-e a gyermek külföldi nyaralásához a külön élő szülő hozzájárulása?

0
1150

Itt a nyár, a jó idő. Mindenki utazik, vagy legalábbis utazna. De vajon mindenki utazhat? A gyerekek vakációzásának néha útjába áll a válófélben lévő szülők játszmája. Nézzük a tényleges szabályokat, kell-e a gyermek külföldi nyaralásához a külön élő szülő hozzájárulása?

Szigorúan jogilag nézve a nyaralási célból külföldre utazáshoz nem szükséges a különélő szülő hozzájárulását kérni. Még a szülői felügyeleti jog kérdéskörében is csak az egy éven túli, életvételszerű külföldön tartózkodás bír jogi relevanciával, tudniillik a szülői felügyelettel nem rendelkező szülő hozzájárulása is elengedhetetlen az ilyen, letelepedésű célú külföldön tartózkodáshoz. A nyaralás azonban teljesen más kérdés.

A szülők sajnos gyakran teszik vitájuk részévé – a gyerekek érdekével abszolút ellentétesen-, hogy igyekeznek szabotálni a másik által szervezett külföldi nyaralást. Ez amellett, hogy emberileg elítélendő, jogszerűtlen is.

Az ilyen helyzetek megoldása azonban mégsem egyszerű, mert az ellenálló szülő egyszerűen eltűnteti az utazási okmányokat. Ez persze hatékony, hiszen új okmányt igényelni a szülői felügyeleti jog rendezéséig csak a két szülő együttesen tud. Sakk matt.

Jó tanács az ilyen problémák elkerülésére: még az utazás lefoglalása előtt írásban állapodjanak meg a szülők, és az utazási okmányokat vegye magához az utazni kívánó. Ha ez nem megy, még idejében forduljon gyámhatósághoz az érintett szülő, hogy döntést kérjen.

Ez a megoldás kissé körülményes, sőt olyan tortúra, hogy már-már elmegy az ember kedve az utazástól. Én sem állítom, hogy egyszerű megoldás. Sajnos sok hasonló nehézséggel kell szembenéznie a harcos válásban résztvevőknek, s ami a legrosszabb, a gyermekeiknek is (néha nekik leginkább). 

A válás során megesik, hogy a gyerekek érdeke áldozatul esik a vitának. Több példa is van erre. Pedig minden családjogi rendelkezés fókuszában a gyerekek érdeke áll. Sajnos a jogi megoldások időigényesek. A szülők jó szándékát és józan belátását a jog ereje nem képes pótolni. Egy biztos: a gyerekek nem felejtenek. A szülők esetleges önző magatartása sosem marad következmény nélkül.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here