Budaörsi kápolnák: a Starentanz kápolna

0
1625

A húsvét közeledtével egy négy részes cikksorozatban számba vesszük városunk kápolnáit. Kelet felől indulunk, így az elsőként bemutatott műemlék a Farkasréti úton álló Starentanz kápolna.

Az úgynevezett paraszt barokk stílusban épült kápolna homlokzatán két évszám szerepel: az egyik az 1808, ugyanis ekkor készült el az épület Helly József építész tervei alapján, a másik pedig a 2004, mivel ebben az évben lett vége a két éven át tartó felújításának. A Starentanz, azaz Seregélytánc nevet egy régi szőlődűlőről kapta. Építésekor a Budapest felé vezető zarándokútvonal egyik stációja volt. Védőszentje Sarlós Boldogasszony, akinek az ünnepére, július 2-án szentmisével is megemlékeznek.

Ott jártunkkor a nagy faajtót nyitva találtuk, így a vasrácson át be tudtunk lesni a kápolnába. A szemközti falon egy színes dombormű, Kádár Gabriella keramikus Mária látogatása Szent Erzsébetnél című alkotása látható.

A falára függesztett tájékoztató alapján napjainkban a környéken lakó katolikus családok gondozzák az épületet, amely a hideg téli időszakban zárva van, de március és december között havi kétszer megnyitják a hívek és az érdeklődők számára. Szentmise bemutatására a hagyomány szerint idén is két alkalommal kerül sor: Sarlós Boldogasszony ünnepe kapcsán július 2-án, valamint Árpád-házi Szent Erzsébet napjának kapcsán november 19-én.

Kiemelt kép: Kótány Katica; cikk képei: Tatai Diána

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here