Rendszeresen konzultálnak a szakorvosok és a háziorvosok Budaörsön

0
2141

Magyarországon példa nélküli együttműködést indított el a Budaörsi Egészségügyi Központ. A kezdeményezés lényege, hogy a térség háziorvosai és a területi ellátásban közreműködő szakorvosok havonta egyszer találkoznak és megosztják egymással tapasztalataikat. A fórumot mostantól minden hónapban megtartják.

A budaörsi háziorvosok és az Egészségügyi Központ szakorvosai még január végén találkoztak először (erről ITT számoltunk be), hogy szakmai tanácsokkal segítsék egymás munkáját. „A szakmai konzultációktól szorosabb hálózati együttműködést, az ellátásszervezés és a betegutak meghatározását, a megterhelt szakellátás tehermentesítését, az előjegyzések és a várólisták szisztematikus rövidítését várjuk” – foglalta össze a konzultációk célját dr. Gamal Eldin Mohamed főorvos, a rendelő orvos igazgatója. A tudományos ülésen és egyeztető fórumon Budaörs önkormányzata is képviseltette magát.

A főorvos szerint a szakirodalom egyik alapvetése, hogy a háziorvos az egészségügyi ellátó rendszer kapuja. Sok múlik azon, hogy a magát betegnek érző páciens ebben a kapuban kivel találkozik, és hová irányítják tovább: megoldja-e a háziorvos a problémát helyben, vagy továbbküldi páciensét valamilyen szakrendelésre, esetleg kórházba utalja panaszaival a hozzá forduló beteget.

A szakirodalom jelentős része emellett egyetért abban is, hogy az ellátórendszer sajátosságai miatt sokan kerülnek a rendszer magasabb szintjeire, mint indokolt lenne. A diagnosztikai eszközök és a kommunikáció fejlődése, valamint az egyes szakterületek átfedései ezzel szemben egyre inkább lehetővé teszik, hogy a kórképek jelentős részét közvetlenül a háziorvosnál értékeljék, esetleg meg is gyógyítsák a beteget – illetve már ők maguk küldjék el azokra a vizsgálatokra, amikre a szakorvosnak úgyis szüksége lesz a kezeléshez.

Az első budaörsi szakorvos–háziorvos találkozó témája az endokrinológiai betegségek diagnosztikája és terápiája volt. (Erről tehát ITT számoltunk be.) Ez tipikusan olyan terület, ahol túl sok beteg kerül túl kevés előzetes vizsgálati eredménnyel egyből a szakorvosi rendelésre, ami megnöveli a várakozási időt. „Számos labor- és belgyógyászati vizsgálat megelőzheti az első szakorvos–beteg találkozót. Ezek között olyan is van, aminek az eredménye világosan megmutatná, hogy nem pajzsmirigyproblémáról van szó, tehát a betegnek fölösleges a túlterhelt szakorvoshoz fordulnia. De ha a leletek alapján szükséges is a szakorvos beavatkozása, akkor sem kellene egy helyett kétszer foglalkoznia a beteggel, hiszen első körben a szakorvos pont ugyanezekre a vizsgálatokra küldi a pácienst” – hívta fel a figyelmet Gamal Eldin Mohamed.

A Budaörsi Egészségügyi Központ a budaörsi orvosi ellátás finomhangolása érdekében február végén újabb konzultációt szervezett a város háziorvosainak. A téma a „sürgősségi betegellátók hatékonyabb együttműködése” volt, előadónak dr. Cseke Bélát, az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosát kérték fel. Az előadás középpontjában az állt, hogyan tudnak a háziorvosok zökkenőmentesen kapcsolódni a különféle ellátási formákhoz: amikor mentőt hívnak, amikor sürgősségi vagy kórházi ellátásba irányítják a beteget, amikor a rendelőben működő ügyelet közreműködésére számítanak. „Néha egyszerű dolgokról van szó, például hogy a páciens ne pusztán a kiváltott injekcióval a kezében jelenjen meg hétvégén az ügyeleten, hanem hozzon magával leírást a háziorvostól, aki a szer beadását kéri – mondta Cseke Béla. – Máskor a rendszer csak akkor működik hatékonyan, ha a háziorvos jól ismeri a különféle ellátási formák protokolljait. Ebben adtunk most segítséget.

Az Egészségügyi Központ ezentúl minden hónapban megrendezi a szakorvosok és háziorvosok fórumát, ahol rendre egy vagy két betegségcsoportról lesz szó. A témaválasztásnál azokat a tüneteket és betegségeket veszik előre, ahol a legtöbb hasonló szakmai és ellátásszervezési probléma mutatkozik, illetve ahol a leghosszabbak az előjegyzési listák. „Nagyon sokat remélünk a találkozóktól, hiszen minden szereplőnek érdeke, hogy rövidüljenek a betegutak, csökkenjenek a várólisták, javuljon az ellátás. A háziorvosok és szakorvosok hatékony együttműködésében komoly tartalékok vannak” – jelezte a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatója.

Forrás: sajtóközlemény

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here