Budaörsi ingatlanpiac 2020-ban: az árak csökkenése és emelkedése is igaz

0
332

Ingatlanpiaci körkép Budaörsön

Igencsak változatos évet tudhat maga mögött a budaörsi ingatlanpiac, a legtöbb ingatlantípus tekintetében az árak mérséklődését és emelkedését felváltva tapasztalhattuk. Az árak stagnálása pedig nem igazán volt jellemző az idén.

 

A 2020-as év elején már látható volt, hogy a korábbi évekre jellemző meredeken felfelé ívelő áremelkedési tendencia egyértelműen véget ért, sőt a legtöbb ingatlantípus átlagára csökkenni is kezdett. Erre a helyzetre a világjárvány is hatást gyakorolt, hiszen volt ahol még jobban rásegített az árcsökkenésre, azonban még ezek ellenére is voltak olyan ingatlantípusok, ahol az árak emelkedését figyelhettük meg az első hullám folyamán.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy mire számíthatnak azok, akik napjainkban szeretnének 30 millió forintért ingatlant vásárolni Budaörs területén. Most pedig utánajártunk, hogy ebben az igen változatosan alakuló évben, városunkban mikor érhette meg legjobban idén ingatlant vásárolni.

Már az év elején is tapasztalhattunk csökkenést

Budaörsön már februárban is érzékelhettünk egy csekély mérséklődést az átlagárakban, ami – az ingatlantípusok függvényében – egészen áprilisig illetve akár májusig is kitarthatott. Az évet a családi házak átlagosan 603 ezer forintos négyzetméter árral indították, a téglalakások átlagára ekkor már igen magas volt, hiszen elérte a 823 ezer Ft/m2-t. A panel építésű ingatlanokat pedig 700 ezer Ft/m2-es árfekvésen kínálták eladásra. Áprilisra már ezek az árak a lakások tekintetében 3-8 százalékos csökkenést is mutathattak, hiszen a tégla építésűeket 796 ezer Ft/m2-es, a paneleket 648 ezer Ft/m2-es  átlagáron vásárolhattuk meg.

A családi házak árában márciusig volt megfigyelhető az első csökkenési hullám, ekkor átlagosan 587 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk eladó házakat.

Hosszabb távon változatosan alakultak az árak

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy az elmúlt 10 hónap elteltével a téglalakások ára emelkedett, méghozzá januárról októberre 26 ezer forinttal négyzetméterenként, ami egy 70 négyzetméteres lakás esetén akár 2 millió forintos áremelkedést is jelenthet.

 A családi házak esetében pedig csökkenésről számolhatunk be hosszabb távon, hiszen az év eleji 603 ezer Ft/m2-es átlagárakhoz képest októberben már 584 ezer Ft/m2-es áron vásárolhattunk ingatlant.

A panellakások ára csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt tíz hónap során. A januári átlagárakhoz képest októberben már négyzetméterenként 60 ezer forinttal olcsóbban kínálták a panel építésű ingatlanokat városunkban. Ez egy 50 négyzetméteres panellakás esetében körülbelül 3 millió forintot jelenthet az átlagárakban.