Ingatlanpiac: Mire elegendő 30 millió forint Budaörsön?

0
1207

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy sokkal többet érhet most ugyanaz a budaörsi ingatlan, mint 5 évvel ezelőtt. A magyar ingatlanpiacon a négyzetméterárak folyamatos emelkedése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű ingatlant vásárolhatunk meg, mint évekkel ezelőtt. Most azt vizsgáltuk meg, hogy mire elegendő 30 millió forint Budaörsön.

Félmillió a családi házak négyzetmétere

 A budapesti agglomeráció részeként nem csoda, hogy Budaörsön szárnyalnak a családi házak eladási árai. A 2019-es évben csaknem 19%-kal drágultak. Idén azonban már 1,3%-os visszaesés volt tapasztalható a négyzetméterárak esetén. A családi házak az augusztusi adatok szerint 580 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kerülnek meghirdetésre, ez 2,5%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Ha a számok mögé nézünk, akkor családi házat nemigen kapunk 30 millió forintért cserébe egyik budaörsi városrészen sem. Egy átlagos paraméterekkel rendelkező – például egy összkomfortos, 4 szobás, nagyjából 120-140 nm-es – családi ház megvásárlásához jócskán a zsebünkbe kell nyúlni: 60-70 millió forint szükséges ehhez.

Csaknem 900 ezer forint négyzetmétere a téglalakásoknak

A téglalakások árai szintén nem maradtak változatlanul: egy év alatt több, mint 13%-kal drágultak meg a négyzetméterenkénti árai. A márciusban kirobbanó járvány sem vetette vissza a téglalakások árainak drágulását. Március és augusztus között 6%-os áremelkedés volt tapasztalható, így jelenleg a téglalakások négyzetmétere 833 ezer forint. A családi házak esetén nem, de téglalakás vásárlása esetén elég lehet 30 millió forint?

Az ingatlannet.hu adatbázisában lévő, meghirdetett lakások alapján akár 30 millió forint alatt is vásárolhatunk budaörsi téglalakást. Igaz, nem kell tágas lakásra gondolni: egy 25-30 nm-es, 1 szobás társasházi lakás akár a miénk is lehet 25-26 millió forint fejében. A téglalakások többsége azonban ennél jóval drágább: például egy felújított, erkélyes, 2 szobás, 65 nm-es lakás eladási ára Budaörs központjában már eléri az 50 millió forintot is.

Csökkent a panellakások népszerűsége

Míg országosan a családi házak négyzetméter ára emelkedett a kijárási korlátozások és az ezzel járó bezártság hatására, addig a panellakások népszerűsége és négyzetméterenkénti ára is csökkent az elmúlt hónapokban. Azonban most érdemes lehet a figyelmünket az eladó panellakásokra fordítani, ha ingatlan vásárlásán gondolkodunk. Jelenleg 665 ezer forint a budaörsi panelek négyzetmétere, ami a tavaly augusztusi árakhoz képest 18,5%-kal kevesebb. A járvány kitörését követően – március és május között – 5,3%-os visszaesés volt tapasztalható.

Jöjjön a kérdés! Elegendő-e 30 millió forint egy budaörsi panellakás megvásárlásához? A négyzetméter árak alapján elegendő lehet, de csupán 1-1,5 szobás lakás árát fedezi ez az összeg.

Nem könnyű ingatlanhoz jutni

A magyar ingatlanpiac árainak szárnyalása a tavalyi év végén kezdett alábbhagyni, de még így magasak az árak országos szinten. Mind az eladni kívánók, mind a lakásvásárlás előtt állók bizonytalanok a kialakult helyzet miatt. Az eladók azonban még kivárnak, átgondoltan döntenek, nem esnek pánikba a visszaesett kereslet miatt. Ezt alátámasztja az is, hogy a hirdetési árak is csak minimálisan változtak az elmúlt hónapokban. Ezzel szemben a vásárolni kívánók most inkább a megtakarítást részesítik előnyben, a lakásvásárlás várat magára.

Írta: ingatlannet.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here