Budaörs részletekben – megfejtések 4. rész

0
1044

Az új évben az elmúlt hónapban bemutatott képek lelőhelyeinek bemutatásával kezdünk, mivel a közösségi oldalon beírt megfejtések nem jutnak el minden érdeklődőhöz. Most pár mondatban és egy-egy kapcsolódó, régebbi cikkel bemutatjuk a legutóbbi öt budaörsi részletet. A lelőhelyet nem adjuk meg tűpontosan, hogy a felfedezés öröme Önöknek is megmaradjon.

Ez az oroszlános kapu egy réges-régi, a felirat tanúsága szerint 1882-ben épített házhoz tartozik. A gyönyörűen felújított épület a Károly király utcához közel, a Baross utcában látható.

Nem csak a különféle állatábrázolások, de a napszimbólumok is kedvelt díszítőelemei épületeinknek. Ez a mozaikokból készített napocska a lakótelepi szökőkúthoz közel, a Patkó utca egyik épületének bejáratánál található.

A következő hatalmas kapu, amely bennem szintén egy lángos csillag képzetét kelti, az Odvas-hegy közelében, a Zengő utcában őrzi egy budaörsi család házát.

Ezt a bűbájos táblácskát a Kő-hegy közelében, a Kőhát utcában fedeztem fel.

A Kálvária lábánál álló kápolna részletét sokan felismerték, ami nem csoda, hiszen az év bármely időszakában érdemes felkeresni és körbejárni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here