Budaörs részletekben – megfejtések 2. rész

0
1277

Múlt héten jelent meg az első összefoglalásunk a májusban indult, Budaörs részletekben című játékunk megfejtéseiről, mivel a közösségi oldalon kommentelt megfejtések nem jutottak el minden érdeklődőhöz. Most pár mondatban és egy-egy kapcsolódó, régebbi cikkel a következő tíz budaörsi részlet lelőhelyét mutatjuk be.

Ezt a részletet az egyik népszerű emlék- és kirándulóhelyünkön, a Kálvária lábánál fotóztam. A kápolna színes üvegablakán áttűzött a lenyugvó nap fénye, ami még lenyűgözőbbé tette a kis teret.

A csodás napkaput az egyik nagyobb kirándulásunk során fedeztem fel, a ház a Sóvirág utca elején látható.

A faragott kapudíszt szintén egy nagyobb séta során pillantottam meg a Kő-hegy egyik régi utcácskájában. A felújított épület a Kőszikla utca 19. szám alatt áll.

A mozaikkal borított fal a Csiki Pihenőkertben látható, amely jelenleg felújítás alatt áll.

A falból előtörő sárkányt Borhegyi Éva kolléganőm vette észre a Szabadság út egyik, templomhoz közeli házánál.

Ez a réges-régi kapu a Kálvária dombot és a Kisfaludy utcát összekötő kis utcában látható, és már időtlen idők óta zárva van.

Szintén a Kálvária mellett, a Csap utcában található ez a szépen felújított épület, amelynek a kapuja is lenyűgöző. Ebben az utcában több, hasonlóan helyreállított régi épület található.

A következő, mozaikkal és egyéb díszekkel borított falat a picinyke Köz téren fotóztam.

Ez a fából készült tukán a Baross utca és az Ifjúság utca között álló családi házak egyikének kertjében üldögél.

A huszadik kép egy régi reklámtábla, amely egy fagylaltot ábrázol. Pár évtizeddel ezelőtt a lakótelep egyetlen cukrászdája ugyanis a Lévai utca 33. szám alatt üzemelt, és abban az időben a főút mellé kitett fémtábla is bőven elegendő volt, hogy felhívja az édesszájúak figyelmét a közeli finomságokra.

Látható, hogy városunk szebbnél szebb meglepetések tartogat a szemfülesek számára. Amennyiben Önt is megfogta egy szép vagy elgondolkoztató részlete, ossza meg velünk (bnaplo@t-online.hu)!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here