Beszélgetés a Budaörsi Rajzfilmünnep szervezőjével

0
684

Második alkalommal csatlakozik Budaörs is az Országos Rajzfilmünnephez, ami idén október 26-án és 27-én lesz és ebből az alkalomból több hazai és külföldi animációs alkotást nézhetünk meg a Fantazmagória gyerekkönyvesbolt nemrég kialakított nagytermében. Az esemény szervezője Kárpáti Gábor, vele beszélgetett könyvesbolt vezetője, Domány Katalin.

Az Országos Rajzfilmünnep szerte az országban mozikban és művelődési házakban zajlik. Milyen indíttatásból csatlakoztatok tavaly a rendezvénysorozathoz?

Filmesként, filmforgalmazóként (K.G. a Fantasy Film Kft. vezetője – a szerk.) és budaörsi lakosként fontosnak éreztem, hogy városunkban is megvalósuljon a Rajzfilmünnep, hiszen rengeteg gyerek él Budaörsön. A tavalyi fesztivált nagyon sűrűre szerveztük, három helyszínen mentek egy időben a rajzfilmek, ügyelve arra, hogy a különböző korosztályok számára szóló filmek ne üssék egymást. Idén már egy helyszínen lesznek az ingyenes vetítések, Budaörs egyetlen gyerekkönyvesboltjában, a Fantazmagóriában, ahol az újonnan nyílt 70 négyzetméteres nagyteremben, mozihoz méltó körülmények között, 4,5 méteres nagy vásznon vetítjük a filmeket nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek szóló rajzfilmeket is.

Mely filmeket emelnéd ki az idei kínálatból?

Julia Donaldson gyerekkönyvei jelenleg a legnépszerűbbek közé tartoznak, a Graffaló és barátai című animációs filmet a BBC készítette az írónő legnépszerűbb gyerekkönyvei alapján. Köztük kétségtelenül Graffaló a legnagyobb sztár, aki hatalmas kultusznak örvend világszerte, de Angliában külön tematikus vidámpark is működik, és a londoni West Enden a Graffaló musicalváltozatát is bemutatták. Idén ünnepli 40 éves jubileumát a Kockásfülű nyúl sorozat, amely Marék Veronika könyvei alapján készült. De kiemelném az a klasszikus magyar rajzfilmválogatást, melyben a Mézga család és Dr. Bubó, vagyis a Kérem a következőt! sorozat legjobb epizódjaiból válogatunk. A – D. Tóth Kriszta gyerekkönyve, a Lolamesék alapján készült – rajzfilmsorozat elsősorban óvodásoknak készült, érdekesség, hogy a szerző ebben a filmben saját magát szinkronizálja. A tavalyi Rajzfilmünnep legsikeresebb – és szerintem legjobb – animációját, a Messzi észak című francia-dán alkotást ismét levetítjük. A fesztivál kétségtelenül legérdekesebb filmje, a kizárólag felnőtt nézőknek szóló Teheráni tabuk lesz, amely animációs technikájában és témájában is különleges – az elnyomó iszlamista társadalom problémát feszegető filmet élőszereplőkkel forgatták le és un. rotoszkópos technikával került rá az animációs réteg. A film kizárólag 16 éven felülieknek ajánlott, de jól jellemzi azt, hogy a Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké.

Honnan tájékozódhat a közönség a programokról?

Az eseménynek van egy Facebook oldala, Rajzfilmünnep Budaörs néven, ahol a filmekről is számos információt közlünk. És nemcsak a Rajzfilmünnepről. Muszáj megemlítenem, hogy idén az Országos Rajzfilmünnep rendezvényei – és erről sajnos nem mi tehetünk – pont egybeesnek Budaörs legrangosabb nemzetközi animációs fesztiváljával, a Primanimával. Ezért is sűrítettük két napra és egy helyszínre programjainkat, hogy a rajzfilmek kedvelői ne vesszenek el a helyszínek és a filmek között, hiszen most már kijelenthetjük, hogy október végén Budaörs lesz a rajzfilmek fővárosa.

Forrás: Helló Budaörs

Kapcsolódó cikkünk: az idei programok részletesen ITT és a tavalyi beszámolónk ITT.