Ilyen volt a rajzfilmünnep Budaörsön

0
1186

Itt az ideje, hogy köszönetet mondjunk a Rajzfilmünnep budaörsi programhelyeinek, hogy a hétvégén lehetőséget biztosítottak a fesztiválnak és megszervezték a vetítések lebonyolítását. Köszönjük BABtér, Fantazmagória Gyerekkönyvesbolt és Zichy Major! És természetesen köszönet illeti az Országos Rajzfilmünnep munkatársait is, akik a filmeket válogatták és idehozták.

Nincs még vége a Primanimának?– kérdezte egy ismerősöm, amikor arra biztattam, hogy ne maradjon a hétvégén otthon a gyerekekkel, mert ezen a szombaton és vasárnap ingyenesen mozizhat, itt Budaörsön, ahol sok minden van, de mozi éppen nincs. És a Primanimának is vége. Mi van? – nézett rám értetlenül. Rajzfilmünnep van.

Azaz mikor e sorokat írom, már csak volt. Budaörs először adott otthont az Országos Rajzfilmünnep eseményeinek 2017. november 4-5-én. A reggeltől estig tartó vetítések a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt álló fiatalokig, de a felnőttek számára is nagyon érdekesek voltak.

A szülők régi kedvenceiket oszthatták meg a gyerekeikkel (például volt Mézga család, és Bubó doktor, Lúdas Matyi, Vizipók-csodapók, A kockásfülű nyúl, Pom-pom meséi, Mesék Mátyás királyról és A nagy ho-ho-horgász), de természetesen voltak újak is, fesztiválsikerek és vizsgafilmek. A rangos Annecy animációs filmfesztiválon nyert például közönségdíjat, a tokiói animefesztiválon nagydíjat „A messzi Észak” című francia film, amely a 19. századi Oroszországban játszódik, és melyben Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját  a messzi Északon.  Illetve idén jelölték Oscar-díjra a Legjobb Animációs Film kategóriájában „A vörös teknős” című francia-japán alkotást, melyet a világhírű japán Ghibli stúdió készített. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. Ezeket is láthattuk most.

A három helyszín közül az egyik a Fantazmagória Gyerekkönyvesbolt (Szabadság út 61.) volt, amely tavaly kapcsolódott be a város kulturális életébe, és rengeteg színes, főként kisgyerekeknek szóló programjuk van. Aligha véletlen, hogy ezen a hétvégén az M2 csatorna is ellátogatott hozzájuk és a stáb nemcsak a kora délután kezdődő Hoppimesékről számolt be, de az üzlet tulajdonosával is készült interjú. Majd utána itt vetítették le a Kuflikat, ami „se nem kifli, se nem kukac, simán kufli, ezt mondogasd!”. A történetek főszereplője hét mesebeli lény: Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert annak is lennie kell valakinek! Kártyázó varázsgombák, feje tetejére állított rét, kellemetlenül hatalmas lakótárs, aprócska mohácska, kávézó felhők, holdkóros pele, vicsormókus, sajthold, óriás zaba és még sokminden és sokmindenki más. Mindez természetes(en) a Kufli-mesékben. Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat a KEDD Animációs Stúdió műhelyében készült, kisebbeknek és nagyobbaknak, de az egész családnak is egyaránt garantált szórakozást ígér.  A KEDD egyébként nagyon sok kisgyermekes szülő által ismert, többek között a népszerűségéből évek óta semmit sem vesztett Bogyó és Babóca sorozat miatt, amit a gyerekek másfél éves kortól öt-hat éves korukig képtelenek megunni. Ezen a hétvégén Bartos Erika meséinek rajzfilmváltozatából mind a három évadot levetítették, és igen, voltak, akik az egészet végig is nézték.

A Rajzfilmünnep egyik különlegessége, hogy az egész estés filmek és a rajzfilmsorozatok mellett betekintést nyújt több rangos hazai animációs fesztivál alkotásaiba is, így összeállítást láthattunk a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes filmjeiből, a Busho Fesztivál filmjeiből, az Anilog Fesztivál rövidfilmjeiből és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének diploma és vizsgafilmjeiből is. Ezeket főként a másik, egész évben a rajzfilmekre koncentráló helyszínen, a szintén tavaly megnyílt BABtéren (Templom tér 12. a volt Posta, idősebbeknek lányiskola épülete.)

A harmadik helyszín a Zichy major volt (Clementis László u. 22.), amit a B.U.M. képzőművészeinek egy-két napos kiállítása mellett – ugyancsak tavaly – új funkcióval, és a Húsznegyven Fiatal Építészek Egyesületével megosztva új üzemeltetővel is bővült. Ide került ezen a hétvégén többek között egy összeállítás a magyar animáció aranykorából, továbbá Szaffi, Mesék Mátyás királyról és két budaörsi mozipremier.

A filmvetítések mellett illetve közben a gyerekek azt is kipróbálhatták, vajon ők tudnának-e rajzfilmeket készíteni. Megpróbálták.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here