Beférek a bőröndbe? – Szécsi László útmutatója leendő világutazóknak

0
193

Az egyik legkedveltebb sorozata a Jókai Mór Művelődési Háznak a a Világjárók,  mindig teltház van. Tegnap este Szécsi László mesélt a saját világjárásáról, a megszokott úti előadásoktól kicsit eltérően. A fiatalember ugyanis munka révén utazta be a Föld Magyarországtól távol eső részeit, és nem titkolt célja volt élménybeszámolójának, hogy népszerűsítse ezt az életformát.

A művelődési házban tegnap este a Világjárók sorozatban Szécsi László volt a vendég, akit tulajdonképpen az internetről is ismerhetnénk, mert évekig vezetett videóblogot utazásairól, illetve népszerű a honlapja is, a beferekaborondbe.hu, ahol sok hasznos és érdekes információ található az utazásairól és külföldi munkavállalásairól.

Előadásának címe is az, hogy Munkáim a világ körül. Történeteit nem részletezem, hiszen éppen az adja prezentációja lényegét, ahogyan ő maga előadja humorba ágyazva, de blogjából élete utazós élményeinek nagy részét meg lehet ismerni.

Önkéntesként kezdett külföldön dolgozni, hogy kipróbálja, mennyire bírja és tapasztalatokat szerezzen. Elmondta, hogy bár hátránya az önkéntes munkának, hogy némi zsebpénzen kívül nincs fizetés, de önköltsége sincs, hiszen a repülőjegytől kezdve a szállásig, ellátásig mindent fizetnek és rengeteg előnye van. Nemzetközi csapat jön össze, sokféle emberrel lehet megismerkedni, ingyenes tréningeken lehet részt venni és nyelvet tanulni.

Később Kínába ment, ahol egy óvodában tanított angolt a gyerekeknek. Bár ide ajánlás révén került, nehéz volt dolgozói vízumot szereznie. Amikor ő dolgozott ott, még nem volt kritérium, hogy angol anyanyelvű legyen a tanár vagy angoltanári képesítése legyen, de ma már igen.

Miután Ázsiából hazajött, Izlandon keresett munkát. Ezt nagyon egyszerűen, itthonról, e-mailben, önéletrajzzal, az interneten kikeresett szállodáktól érdeklődve. Az egyik kisebb város hoteljében fel is kínáltak neki egy állást, nem számított, hogy nincs vendéglátóipari tapasztalata, örültek a munkaerőnek.

A hideg ország után Szécsi László melegebb helyre vágyott, így óceánjáró hajók kínálta munkalehetőségek között keresett, illetve a megfelelő oldalakon jelentkezett. Javasolta, hogy aki szeretne hajón dolgozni, közvetlenül is lehet náluk jelentkezni, bár vannak közvetítő cégek, amelyek segíteni tudnak ebben, csak juttatás fejében lehet igénybe venni őket.

Végezetül elmondta, mik voltak azok a tapasztalatok, ami miatt nagyon megérte munkát vállalni a világ örül. Az utazgatásokon kívül sokat tanult arról, hogy a világ különböző népei különböző látásmódjának megismerése szélesíti a látókörét. Ezen kívül a sok kihívást jelentő helyzet megoldása önbizalmat ad. „Ezek növelik a kitartásodat, a magadba vetett hitedet, és minden egyes akadály, amelyet átugrasz, erőt ad ahhoz, hogy olyan dolgokba is belevágj, amikbe egyébként nem mernél” – mondta. Továbbá mindenkit arra biztatott, hogy az élet minden területén, ha valamit el szeretne érni, akkor próbálkozzon. Mondván, hogy nincs mit veszteni, mert ha sikerül elérnie, akkor jó, ha pedig nem, akkor sem veszített semmit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here