Az újraindítás lépései 4 millió beoltottnál

0
517
A múlt hétvégén a teraszok nyitása hatalmas tömegeket eredményezett főként Budapesten és a nagyvárosokban. Bár Budaörsön is több vendéglátóhely kinyitott és örömmel számoltak be jó forgalomról, itt „bulihangulat” szinte sehol nem alakult ki. Egy nagyobb kerthelyiségben jelent meg váratlanul egy több mint húsz fős, fiatalokból álló csoport, de máshol inkább családok, párok örültek, hogy kiülhettek a szabadban együtt enni, inni, kávézni, süteményezni vagy vagy fagylaltozni.
Hogyan tovább?  Mára a kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amelyek akkor lépnek életbe (várhatóan szerdán)m ha elérjük a 4,5 millió beoltottak számát,. (Ez az első oltások száma, a második az egyharmada.)  Ezek alapján:

–  A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

–  Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

–  A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

–  A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

–  A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

–  Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

–  A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

–  A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

–  A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

Forrás: https://vakcinainfo.gov.hu/hirek/az-ujrainditas-lepesei-4-millio-beoltottnal

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here