„Az év legnagyobb hozadéka a csapatszellem” – az atlétika szakosztály évzárója

0
595

„Szerettünk volna idén önállóan indulni a Magyar Csapatbajnokságban, aminek az volt a feltétele, hogy a legtöbb számban legyen saját, jól felkészült versenyzőnk, és ez sikerült” – mondta Palágyi Gergely a BSC atlétika szakosztályának a vezetője az évrázó rendezvényükön december 12—én este a Plate étteremben.

A sport és ezen szakosztály elismerését jelzi, hogy az eseményen a sportolókon kívül megjelent a polgármester, mindkét alpolgármester (Bíró Gyula és Kálóczi Imre), illetve két helyi fideszes képviselő (Löfler Dávid és Gáspár Béla) is. „Az eredményeket hallgatva talán meglepő, hogy a szakosztály csak a közelmúltban, 2011-ben alakult és 2013-ban csatlakozott a BSC-hez”- ezt már Wittinghoff Tamás WTpolgármester jegyezte meg köszöntőjében. Hozzátéve, hogy ha nem is a felnőtt, de a diáksportban az atlétikának azért vannak hagyományai a városban. Ezért annak külön örült, hogy a BSC atlétika szakosztályának a mostani évzáró ünnepségén is ott voltak már az utánpótlást képviselő kisiskolások. Akiknek a „Tűzszekerek” című filmet ajánlotta a figyelmükbe, amely két brit rövidtávfutó küzdelmét tette világhírűvé, akik 1924-ben, a párizsi olimpián versenyeztek.

Az évzáró ünnepség egy perces, néma megemlékezéssel kezdődött Paragi Ferencre, a szakosztály idén áprilisban 63 éves korában elhunyt edzőjére, aki fiatalon ötször nyert magyar bajnoki címet gerelyhajításban, 1980 és ’83 között világcsúcstartó és kor egyik legnagyobb dobója, az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Németh Miklós mellett versenyzett. A BSC-ben edzői munkáját Szabó Nikolett vette át, aki eddig aktív versenyzőként erősítette a csapatot, és ahogy a szakosztályvezető fogalmazott „megtisztelő, hogy ide jött”. Nikolett 17 évesen nyert felnőtt magyar gerelyhajító bajnokságot, háromszoros Európa bajnok és az általa beállított csúcsot a mai napig senki nem tudta felülmúlni az ifi-junior és utánpótláskorú hölgyek között Magyarországon.  Tavaly ismét rekordot ért el a nők W35 éves korosztályában, magyar szenior csúcsot hajított, akkorát, amivel akár egy szenior világbajnokság döntőjében is első lett volna. Az idén szeretett volna még kijutni Rióba (három korábbi olimpián ott volt), ami sajnos nem jött össze, de a budaörsi utánpótlás nevelés egészen biztosan jó kezekbe került általa. csokros

A BSC atlétika szakosztálya tehát alig pár éves múltra tekinthet vissza, mégis jelentős eredményekről számolhatott be Palágyi Gergely. A tagságuk jelenleg 120 fős, akikből 54 felnőtt élsportoló, és hat edző, közülük négyen foglalkoznak a 7-12 éves gyerekekkel. A Magyar Csapatbajnokságban a tízedik helyen végeztek, ami igen szép teljesítmény, hiszen egyebek között a győri és a szekszárdi, a mienknél sokkal jobb körülmények között működő atlétikai klubokkal haladtak fej-fej mellett. A szakosztályvezető szerint ennek az évnek a legnagyobb hozadéka a csapatszellem, amire néhány megható történetet is elmesélt. Például azt, amikor a csapatbajnokságon az egyébként magasugró versenyző társuk beállt a 400 méteres váltófutásba, mert ott volt rá szükség. Vagy amikor az egyik dobójuk elesett, fájt mindene, de folytatta, mert bár egyéniben már nem volt esélye, a csapat összes pontszáma szempontjából nem volt mindegy, hogy befejezi-e.

A BSC atlétika szakosztályának az egyik erőssége a 4×100 méteres futás, ebben az idén is többször végeztek dobogós helyeken. A szakosztályvezető jelképes kis kupával ismerte el az évzárón Kiss Dana és Sier Zsófia  gátfutókat, akik több ezüstérmemmel erősbítették a város hírnevét. Zsófi esetében a cél, hogy jövőre az utánpótlás Európa bajnokságon is ott legyen. Csakúgy, mint Jankovsics Dániel magasugró, aki súlyos sípcsonttörése és bokasérülése után tért vissza két év kihagyás után a sportpályákra magyar bajnok lett.

S természetesen meg kell még említeni a csapat immár legidősebb, de legismertebb versenyzőjét, a hétpróbázó, tizenkétszeres magyar bajnok Szabó Attilát (http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/sport/20120822/london-elott-alatt-es-utan), aki a londoni sikeres olimpiája után – Nikoletthez hasonlóan – szeretett volna még ott lenni az idén Rióban, ami sajnos nem sikerült. Az aktív versenyzéstől visszavonulva a jövőben ő is tapasztalatai átadásával segíti majd a fiatalokat.

FIATALOKAz Atlékai Magyar Junior Ligában elért sikeres szereplésükért Csernyák Ritát és Hargitai Vandát hívta még egy-egy elismerő kézfogásra Palágyi Gergely.

Az évzáró egy kellemes borvacsorával zárult.

Bár az évzárón erről csak közvetetten esett szó, a BSC atlétái jelenleg három helyszínen készülnek a versenyekre. Már az indulástól bérelnek helyet a Testnevelési Egyetem nyitott pályáin, a fedett szezonban a fővárosban a Syma csarnokban, és a gyerekek edzései zajlanak a budaörsi Herman iskolában. Ez természetesen nem ideális. Arról, hogy az Illyés gimnáziumban tervezett beruházás javít-e majd az ő helyzetükön is, vagy annak kapacitását kitölti a BDSE, még nem tudunk érdemi információkat. Ami azonban biztos: az önkormányzat kiemelt támogatása mellett elkelne a szakosztálynál néhány további szponzor.