Az EFT Kft. csúcskategóriás megoldásokat nyújt

0
1832

„Hogyan készül?”

 

„Hogyan készül?”című sorozatunkban ezúttal a budaörsi ipari parkban található szerszámgyártó kisüzemben jártunk. Az EFT Kft. kiváló minőségű és hosszú élettartamú forgácsoló szerszámokat gyárt és forgalmaz. Ehhez folyamatosan fejlesztenek és kizárólag minőségi nyersanyaggal dolgoznak – derül ki Csabai Ferenc tulajdonos-ügyvezető szavaiból.

Az üzemlátogatás

Az EFT Szerszámok Kft. a Budaörsi Ipari és Technológia Park (BITEP) egyik első lakója. Zöldmezős beruházással egy nagyon barátságos, rendezett, a tulajdonos által elképzelt épületben helyezte el mind az üzemet, mind az irodákat.  Belépve az ajtón az első jó benyomás erősödik, hiszen otthonos hangulatú és tiszta környezet fogad bennünket. Néhány iroda mellett elhaladva már ott is vagyunk az üzemben.

Nem kell ahhoz műszaki végzettségű szakembernek lenni, hogy lássuk, bár a műhelyek nem nagyok, de igen jól felszereltek, és láthatóan mindennek meg van a helye.

Tekintsünk bele a gyártás rejtelmeibe! Az első, amit Csabai Ferenc ügyvezető mutat, egy műszaki rajz a gyártandó szerszámról, ami egyszerűbb esetben lehet egy vázlat is. „Attól függően, hogy milyen anyag megmunkálásához használják majd a megrendelt szerszámot, választjuk ki hozzá a megfelelő alapanyagot, úgynevezett gyorsacélt, ami kobalt tartalma miatt szívósabb, rugalmasabb, vagy az úgynevezett keményfémet, ami wolfram-karbid tartalma miatt roppant kemény.

A kiválasztott anyagú rudat ezután daraboló gépen méretre vágjuk és köszörűgépekkel előgyártmányt készítünk belőle.  Először átmérő köszörülést végzünk, majd az öttengelyes köszörűgépek egyikén kialakítjuk a szerszám végleges formáját, az élgeometriát. Ha ezzel is végeztünk, akkor polírozó és élpreparáló gépek segítségével finomítjuk az éleket. A polírozáshoz is több féle anyag áll rendelkezésünkre, többek között szilícium alapú kőzet és dióhéj-gyémánt keverék. Már látható a szerszámunk végleges formája, ám még nem vagyunk készen.

A maximális tartósság elérésének érdekében a szerszámot plazma technológia eljárással néhány mikronnyi szuperkemény bevonattal látjuk el, ami lehet titán-nitrid vagy alumínium-nitrid vagy egyéb más bevonat is, ami 450-500 °C-on anód-katód alapú folyamat során egyenletesen fedi be a szerszámunkat. A folyamatok végeztével jöhetnek az ellenőrző mérések. Ha minden rendben van, akkor lézergravírozó géppel rákerülnek a kész szerszámot azonosító adatok is.

 

Ilyenkor már szinte érezhető az izgalom megrendelőinknél az új szerszám érkezését várva, ám csakúgy, mint karácsonykor, a jó dolgok bizony csomagban érkeznek, ebben az esetben pedig strapabíró védő csomagolásban, azaz erre a célra kifejlesztett műanyag tasakban szállítjuk ki.”

 

 

Írta: Pálla Kristóf

 

 

 

Az interjú

Miként lehet, hogy egy 1993-ban alakult, jól működő vállalatról meglehetősen kevés információt találunk az interneten, például marketinganyagokat sem? Nem folytatnak reklámtevékenységet?

Jelentős marketinget folytatunk, de a célcsoportunk a szerszámgépeket alkalmazó nagyobb gyárak, így őket egyedi üzenetekkel érjük el, a lehetséges üzleti partnereinket közvetlenül keressük fel. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy jól ismerjük a cégeket, akiknek a termékeinket értékesíteni kívánjuk. Magyarországon kívül Romániába és Szerbiába szállítunk.

Elmondaná röviden a cég történetét?

A kilencvenes évek elején a gépgyártás területén, egy német cégnél dolgoztam, azonban a körülmények úgy hozták, hogy váltanom kellett. Ekkor keresett meg a német EMUGE-FRANKEN vállalatcsoport egy üzleti ajánlattal. Mivel ragaszkodtam az általam jónak tartott feltételekhez, kicsit elhúzódó tárgyalások után feleségemmel és egyben üzlettársammal közösen a termékeik kizárólagos forgalmazójává váltunk Magyarországon. Közel tíz évig ez volt a fő tevékenységünk A kilencvenes években a rendszerváltás és a privatizáció következtében a magyar gazdaság számos átalakuláson ment keresztül, és elértük azt a szintet, hogy elgondolkozzunk a szolgáltatásaink bővítésén. A korábbi, főbb szerszámokat továbbra is a német partnercégtől szerezzük be, azonban a kiegészítő termékeket 2002-2003-tól mi magunk kezdtük el gyártani, Budaörsön.

Mitől egyedi, amit nyújtanak?

Csak csúcskategóriás, kiváló minőségű és hosszú élettartamú szerszámokat gyártunk és forgalmazunk. Ehhez folyamatosan fejlesztünk, fejlődünk és kizárólag minőségi nyersanyaggal dolgozunk, ahogy a német partnercégünk is.

De ez nyilván az áraikban is jelentkezik.

Valóban drágábbak vagyunk a versenytársainknál, ezért bár vannak olyan vevőink, akik máshol is vásároltak, visszatértek hozzánk. Ezen a piacon a partnereink teljes beruházásában nem a tőlünk vásárolt szerszámok adják a legnagyobb költségtételt, tehát nem kockázatnak, inkább megfizetik a minőséget.

Azt kérte, hogy a cégük főbb gazdasági, pénzügyi mutatóiról ne kérdezzük. Holott a nyilvános cégadatok szerint a viszonylag alacsony alaptőke ellenére folyamatosan nő az árbevételük, a hatékonysági mutatóik, és még a 2009-es válság után se estek jelentősen vissza. Miért nem szeretne ezzel egy kicsit dicsekedni lapunkban?

Egyrészt a mögöttem álló több évtizedes üzleti tapasztalatom az, hogy a „dicsekvés” legalább annyi kellemetlenséget vonz, mint elismerést. Másrészt soha nem keresem, sőt inkább kerülöm a nyilvánosságot. Továbbá, régi ismerősömnek, a Budaörsi Napló szerkesztőjének a felkérése is csak a gyártási folyamataink bemutatására szólt.

Értem. Arról kérdezhetem még, hogy miként választja ki a munkatársait?

Kisvállalkozás vagyunk, a munkatársaink évek óta itt dolgoznak. Ha családi okok miatt valaki kiesik – például egy kolléganőnk külföldre ment férjhez -, akkor sem adunk fel álláshirdetést, hanem az ismeretségi körben keressük meg a megfelelő embert. A szakmai tudás mellett a személyiség az, ami nagyon fontos. Jobb, ha az újonnan belépő a gyakorlati tapasztalatot is nálunk szerzi meg a régebbi kollégáktól. Megbecsüljük a munkatársainkat.

Milyen módon teszik ezt?

Az elsődleges minden munkavállaló számára, hogy versenyképes jövedelmet kapjon. Fontos még a kiszámíthatóság is, és hogy munkaidőn kívül legyen idejük az embereknek regenerálódásra, pihenésre. Cégünk törekszik ezeknek az elvárásoknak megfelelni.

Írta: Hajósi Virág

Fotók: Petőházi Emese

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here