Az agglomerációban tovább nőnek az ingatlanárak, de Budaörsön már nem

0
1674

Hazánkban az utóbbi években az ingatlanpiac komoly növekedésnek indult, azonban a különböző régiókban és városokban komolyak az eltérések. Budaörsön a panellakások átlagára  már magasabb, mint a családi házaké és úgy tűnik, nálunk megállt az árnövekedés.

Budaörsön a családi házak átlagos négyzetméterára 2016-ban 373 ezer Ft volt, és bár már 2017-ben több mint 10 ezer Ft-tal nőtt, 2018 augusztusáig tovább emelkedett, már 431 141 Ft/négyzetméter. Összehasonlításként: például Etyeken kedvezőbbek a négyzetméterárak, de ott is a budaörsihez hasonló mértékű volt a növekedés, 2017-ben még 225 565 Ft/négyzetméter, 2018 augusztusában pedig 264 413 Ft.

A panellakások ára Budaörsön még magasabb, mint a családi házaké, a 2016-os átlag 383 ezer Ft/négyzetméter,  2017-ben pedig meghaladta a 400 ezer Ft-ot.

A legmagasabb árat azonban a téglaépítésű társasházi lakásoknál tapasztalhatjuk, ezeknél a 2017-es átlag négyzetméterár 490 ezer Ft, mely 2018 augusztusában 562 ezer Ft-ra emelkedett.

Összességében a lakóingatlanok átlag négyzetméterára Budaörsön az elmúlt 5 évben 110 ezer forinttal emelkedett. Ugyanakkor a 2018. évi március-augusztusi időszak adatai alapján úgy tűnik, hogy a budaörsi ingatlanpiac elért egy maximális árszínvonalat, mert megállt a további emelkedés. Nem így van ez azonban a térség egészében, az agglomerációban az ingatlanárak összességében tovább növekednek, sőt valószínűleg az elkövetkezendő években is marad ez a tendencia.

Tehát akinek a budaörsi ingatlanok nem elérhetőek, Pest megyében most még igen kedvező árakkal találkozhat például Sóskúton, ahol 2017-ben a családi házak átlag négyzetméterára 204 ezer Ft volt, 2018 augusztusában pedig 237 ezer Ft. És érdemes még kiemelni a szigetszentmiklósi, érdi és gödöllői járást, mivel itt várható a legnagyobb mozgás az ingatlanpiacon 2018-ban, és itt a befektetési céllal való ingatlanvásárlás is megfontolandó. Ráadásul az albérletek iránt a kereslet meghaladja a kínálatot, így szinte biztosan gyorsan ki lehet adni a megvásárolt ingatlant.

Budaörsön kívül az egyik legkedveltebb város Pest megyében Dunakeszi. Ezt az ingatlanpiac is hűen tükrözi, mivel a néhány éve kezdődő áremelkedés itt is folytatódik és jelenleg a környék egyik legdrágább városa ingatlanvásárlás szempontjából. Jelenleg az eladó családi házak Dunakeszin átlagosan 411 ezer Ft/négyzetméter. Azonban nincs probléma a kereslettel, és egyes elemzések szerint a dunakeszi járás településein várható a legtöbb tranzakció az idén.

A budapesti ingatlanpiaci árszínvonal is várhatóan továbbnövekszik, ami még egy ideig magával húzhatja az agglomerációt, de mint írtuk, Budaörs kivételt képez.

Írta: Kovács Kornél

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here